Algemeen

Koninklijk kasteel te huur voor feesten

De Britse koninklijke familie wil het kasteel Balmoral in Schotland gaan verhuren aan bedrijven en particulieren die een exclusieve locatie zoeken voor feesten en zakelijke bijeenkomsten. Zij hoopt op die manier aan geld te komen voor het peperdure onderhoud van het landgoed en het kasteel, meldde The Sunday Times.

De echtgenoot van koningin Elizabeth, Philip, zit volgens The Sunday Times achter de poging het koninklijk buitenverblijf - waar de koninklijke familie altijd haar zomervakantie doorbrengt - zakelijk te gaan uitbaten.

Steeds meer toeristen bezoeken Balmoral Castle in de zomer en vorige week was het er zo druk met dagjesmensen dat de koningin en haar man het kasteel verruilden voor een ander onderkomen op het landgoed.

Met behulp van een gemoderniseerde website willen de royals nu proberen het kasteel ook in de koudere periode van het jaar aantrekkelijk te maken voor betalende gasten.

Tot dusver brengen de commerciële activiteiten op Balmoral voldoende op om de helft van de kosten van het landgoed te kunnen betalen. De koningin betaalt de rest, vertelde de rentmeester van Balmoral, Peter Ord, aan The Sunday Times. "We doen ons best om meer inkomen te genereren. We hebben de gebouwen en de faciliteiten om dat te kunnen doen."

Het kasteel heeft al een aantal boekingen voor bedrijfs- en huwelijksfeesten. Op de website worden ook 'wildlife safaris', tochten per koets en de huur van water voor zalmvisserij aangeboden. Ook zijn op het landgoed vakantiehuisjes te huur.

Het Schots toeristenbureau vindt de plannen een prima idee. "Wij willen Schotland in de markt zetten als een gebied waar je het hele jaar naar toe kunt en dit is een fantastisch voorbeeld van wat je kunt doen om bezoekers te trekken in de herfst en de winter."

Maar Charles Mosley, uitgever van de Britse adelgids Burke's Peerage and Gentry, vindt het vreselijk. "Wat is het volgende. Dit lijkt een duidelijk voorbeeld van wat er van de wereld geworden is. Het lijkt mij beneden de waardigheid van de koningin en de prins. Ik krijg bijna medelijden met de prins en de prinses van Kent, die bekritiseerd worden omdat zij hun banden met het koningshuis te gelde maken."
Build for Life