Bedrijfsnieuws

Klucht rond Frans nutsbedrijf Eiffage

Het Spaanse bouwbedrijf Sacyr Vallehermoso bereidt een overnamebod voor op het Franse nutsbedrijf Eiffage. Dat maakte Sacyr donderdag bekend. De bekendmaking vond plaats daags na een uit de hand gelopen aandeelhoudersvergadering waarbij bestuursleden van beide bedrijven elkaar in de haren vlogen over de samenstelling van het bestuur van Eiffage. Het regende daarbij beledigingen over en weer.

Tumultueuze jaarvergadering
Sacyr, dat al een derde van de aandelen Eiffage bezit, probeerde tijdens de tumultueuze jaarvergadering vergeefs plaatsen te verkrijgen in het bestuur van het Franse bedrijf. Enkele tientallen andere Spaanse aandeelhouders werd hun stemrecht ontnomen omdat zij zouden samenspannen met het Spaanse concern. Bestuursvoorzitter Luis Fernando de Rivera van Sacyr verliet daarop woedend de zaal.

Sinaasappelboeren
Zijn Franse collega Jean-Francois Roverato liet na afloop van de vergadering weten dat hij zijn bedrijf wil redden door te voorkomen "dat sinaasappelboeren en golfspelers uit Murcia de macht overnemen bij Eiffage ten koste van de aandeelhouders".

Bod
Het aanstaande bod van Sacyr waardeert Eiffage op 9,75 miljard euro. Op de beurs is het bedrijf circa 10 miljard euro waard. Beursbedrijf Euronext legde de handel in het aandeel Eiffage op de beurs in Parijs donderdag tijdelijk stil. Hetzelfde gebeurde in Madrid met het aandeel Sacyr.

Eiffage
Eiffage is het op twee na grootste nutsbedrijf van Frankrijk en het op vijf na grootste in Europa. De bouwdivisie is vooral bekend geworden door de bouw van het snelwegviaduct over de vallei van de Tarn bij de Zuid-Franse plaats Millau. Het eind 2004 geopende viaduct is de hoogste hangbrug ter wereld.
Build for Life