Interieur

Klemtoon op optimale werksfeer en lage energiefactuur

De alomgekende betonfabrikant uit Vlamertinge toont al zijn mogelijkheden bij de bouw van een nieuw kantoorgebouw bestaande uit onder andere beton, gietvloeren en gebeitst schrijnwerk. Dit knap staaltje betonkunst doet dienst als hét visitekaartje van de firma.
De bouwheer schonk ook extra aandacht aan de gekoppelde technieken, met het oog op een optimale werksfeer en een lage energiefactuur.

Zo wordt bij de verlichting energieverspilling tegengegaan door het gebruik van bewegingsmelders, aanwezigheidsmelders en zelf instelbare klokken. Ook de buitenverlichting past zijn lichtsterkte automatisch aan door onder andere een koppeling met een weerstation.

Geautomatiseerde zonnewering en verduistering, gekoppeld via hetzelfde weerstation zorgt voor de regeling van de natuurlijke lichtinval en gaat opwarming van het pand tegen.



Natuurlijk werd ook de grootste energieverbruiker aangepakt: HVAC. Deze technieken werken nóg zuiniger samen, wanneer ze daadwerkelijk aan elkaar worden gekoppeld. Zowel verwarming, koeling als ventilatie werd geïntegreerd in dit project. Als energiebesparend extraatje is het HVAC-gebeuren verder uitgebreid met natuurlijke nachtkoeling.

Om dit hele gebeuren goed te kunnen monitoren zijn alle technieken gebundeld in één centrale visualisatie: zowel verlichting, als HVAC, als zonnewering, als inbraakdetectie en technische alarmering werden gecentraliseerd en kunnen bediend worden op een aanraakscherm of pc.