Ventilatie

Klachten over balansventilatie blijken terecht

De bewoners die over de balansventilatie in een appartementencomplex in Groningen klagen, hebben gelijk. Dit komt naar voren uit een onafhankelijk onderzoek dat BBA Binnenmilieu op verzoek van de rechtbank in Groningen heeft uitgevoerd.

Advocaat Martin de Witte van SAP Advocaten te Amersfoort signaleert dat op veel plekken in Nederland soortgelijke problemen bestaan en hoopt dat er eindelijk tempo komt in de aanpak van slecht functionerende, vaak slordig geïnstalleerde balansventilatiesystemen. Vanaf de oplevering in 1987 liggen bewoners van de Akkerstraat en woningcorporatie Lefier in Groningen met elkaar overhoop over het functioneren van het systeem. Uiteindelijk leidde dit tot een aantal verbeteringen die in 2007 en 2008 zijn doorgevoerd, maar deze blijken ontoereikend. Bewonersadvocaat Martin de Witte noemt de bevindingen van BBA Binnenmilieu `vernietigend`.

Tot de gesignaleerde tekortkomingen behoren onder meer: het systeem maakt nog steeds te veel lawaai, de ventilatiecapaciteit schiet tekort en een deel van de afvoerlucht komt door lekkage terecht in de aanvoerlucht. Bovendien zouden de 22 jaar oude installaties technisch afgeschreven zijn. Lefier laat weten nog niets over de conclusies te kunnen zeggen, omdat het slechts om een conceptrapport zou gaan. De Witte noemt dit onjuist.

Gebaseerd op: Cobouw