Keukens

Kitchenaid zet 90-jarige keukenrobot in nieuwe kleur

Kitchenaid zet 90-jarige keukenrobot in nieuwe kleur
Weinig toestellen zijn 90 jaar na hun ontwerp nog zo springlevend als de legendarische Artisan® keukenrobot van KitchenAid. De feestelijke nieuwe kleur ‘appelrood’ werd speciaal gekozen voor de verjaardagseditie.

Appelrood

Dit is de mixer/keukenrobot zoals hij in de dertiger jaren bedacht en ontworpen werd... Veel authentieker kan een hedendaags toestel niet zijn, want sinds zijn ontwerp, 90 jaar geleden, is hij nauwelijks veranderd. Veel van de oorspronkelijke modellen functioneren zelfs nog perfect. Mythisch maar nog altijd heel erg actueel. Het bewijs hiervan is het veelvoud van eigentijdse kleuren, waarmee voor elke keuken en elke smaak een passende robot voorhanden is. De nieuwe kleur appelrood brengt het totaal aantal kleuren op 20.

De Artisan® mixer/keukenrobot wordt gekenmerkt door stevigheid en duurzaamheid, dankzij zijn roestvrijstalen en gegoten metalen constructie. Betrouwbaarheid en sterke prestaties zijn gegarandeerd, dankzij het planetair kneedsysteem en zijn grote mengkom (4,83 l) met ergonomisch handvat en schenkschild. De keukenrobot is bovendien geruisloos door de motor met directe aandrijving. De meer dan 10 optionele accessories (pastamaker, voedselmolen, roterende groenteschaaf en -rasp, fruit- en groentezeef, roomijsmaker, citruspers, blikopener...) bieden een onbeperkte waaier aan culinaire mogelijkheden.
  • Adviesprijs: 599 euro (appelrood), 559 euro (kleuren), 589 euro (roze), 859 euro (chroom en geborsteld nikkel).
  • 5 jaar garantie.
  • Vermogen: 300 W, 10 snelheden
  • Gewicht: 10,65 kg
  • Standaardaccessoires: standaard schenkschild, platte menghaak, deeghaak, draadgarde en standaardkom van 4,83 liter.
  • Optionele accessoires: voedselmolen, roterende groenteschaaf en -rasp, optionele trommels, fruit- en groentezeef, set met pastaroller en -snijder, raviolimaker, citruspers, worstvulapparaat, voedselblad, graanmolen, blikopener, roomijsmaker, optionele kommen en een mixerhoes.
  • Verkrijgbaar in 20 kleuren: onyx zwart, wit, matgrijs, metaalgrijs, pastelgeel, keizerrood, appelrood, kobaltblauw, amandelwit, oranje, roze, ijsblauw, appelgroen, kaviaar, metaalchroom, paarlemoeren brons, chocolade, pruim, chroom en geborsteld nikkel.

KitchenAid viert in 2009 zijn 90ste verjaardag - 1919-2009: een terugblik op een rijk verleden

Deegmachine
Voor een goed begrip van de merknaam KitchenAid® moeten we even terug naar het jaar 1908. Herbert Johnson, een ingenieur en later Directeur van de Hobart Manufacturin Company in Troy te Ohio, zoekt naar een arbeidsbesparend toestel om brooddeeg te mengen. Hij kwam op de proppen met een mixer met een inhoud van 80 liter, die al vlug in professionele bakkerijen en de Amerikaanse marineschepen op een vlottere, grondigere en meer hygiënische manier het deeg stond te mengen. Het ging om de eerste staande mixer met “planetaire werking”. De mixer laat de klopper in één richting draaien, terwijl het mengsel in de kom in de tegenovergestelde richting bewogen wordt. Dat principe is tot op de dag van vandaag ongewijzigd. Elf jaar later, na de eerste wereldoorlog, ontwikkelen ingenieurs van de Hobart Manufacturing Company een mixer voor huishoudelijk gebruik. De naam ‘KitchenAid®’ wordt geboren wanneer de echtgenote van een van de bedrijfsmanagers het nieuwe toestel uittest. Dolenthousiast riep zij uit: “I don’t care what you call it, it’s the best kitchenaid I’ve ever had”. Het merk KitchenAid® is geboren.

Roaring twenties
Om de moderne vrouw van de jaren ‘20 te bekoren, werd reclame ontwikkeld die benadrukte hoe de staande mixer van KitchenAid met behulp van elektriciteit kon roeren, kloppen, snijden, hakken en malen. De ‘Stand Mixer’ wordt de eerste keukenrobot ter wereld en wordt een gigantisch succes, mede door de veralgemening van de elektriciteit in huishoudens. Maar dan volgt de Grote Depressie aan het begin van de jaren ’30. Er worden goedkopere en kleinere modellen op de markt gebracht om aan deze nieuwe marktomstandigheden tegemoet te komen. De visionaire designer Egmont Arens wordt aangetrokken, uitgever van onder andere Creative Arts Magazine en van Vanity Fair. Hij brengt drie nieuwe modellen uit. KitchenAid besluit het design resoluut aan te houden en zelfs uit te breiden naar de gehele collectie. Meer dan 60 jaar later zijn de KitchenAid®- mixers nog steeds haast een exacte kopie van Arens’ ontwerp. Ze zijn opgenomen in de collecties van tal van musea dankzij hun uniek ontwerp, dat al diverse prijzen heft gewonnen.

Fleurige kleuren
Sinds 1937 wordt ieder mixermodel van KitchenAid gekenmerkt door volledig verwisselbare accessoires. In het midden van de jaren ‘50 deden unieke nieuwe kleuren hun intrede. In de keuken van moderne huisgezinnen was al gauw een KitchenAid® mixer in petaalroze, zongeel, eilandgroen, satijnchroom of antiek koper terug te vinden, revolutionaire varianten op de traditionele, witte toestellen.