Algemeen

Keek Pi naar Rem of Rem naar Pi?

Eind vorige week werd bekend dat OMA/Rem Koolhaas een enorme opdracht heeft verworven in Bejing China. Het gaat om het hoofdkantoor van CCTV, de Chinese televisie maatschappij [zie foto rechts]. Het is een complex bestaande uit twee gebouwen. Een samengestelde toren met een daarnaast geplaatste tweede toren, samen totaal 550.000 m2. Het is interessant om de conceptuele overeenkomst te zien met een plan van Pi de Bruijn voor de Amsterdam Arch in de Zuid-As in Amsterdam [zie foto links].

Pi de Bruijn en Rem Koolhaas kwamen elkaar al wel vaker tegen: toen Rem aan de AA in Londen ging studeren heeft Pi hem wegwijs gemaakt in de stad waar hij na zijn studie werkte als architect. En Koolhaas maakte ooit grote indruk met zijn prijsvraagontwerp voor de Tweede Kamergebouwen in Den Haag, die Pi uiteindelijk tien jaar later mocht ontwerpen en bouwen. Bij de oplevering van gebouw Byzantium aan het Vondelpark in Amsterdam herinneren we ons ook nog de bewondering die Pi uitsprak voor Rem's 'compositorische en stylistische meesterwerk'.
De Amsterdam Arch en CCTV mogen dan op elkaar lijken, in schaal zijn ze totaal verschillend. De Arch wordt 105 meter hoog - CCTV wordt meer dan twee keer hoger, n.l. 230 meter. De Arch bevat 49.000 m2, het voorste CCTV-gebouw wordt meer dan acht keer zo groot, zijnde 400.000 m2. Ook de constructieve opzet is verschillend: de Arch meer traditioneel gestapeld en loodrecht; CCTV schuin en met bijzondere, onder meer in de gevels opgenomen constructieve elementen, die - volgens het nieuwsbericht op ArchiNed - het krachtenspel zichtbaar volgen.
Wie naar wie gekeken heeft? De Arch van Pi was er eerder nietwaar? We houden het maar op serendipiteit...
Build for Life