Algemeen

Kavel 5 blijft struikelblok in nieuwbouw Rijksmuseum

Kavel 5 blijft een struikelblok in de aanbesteding voor de nieuwbouw van het Rijksmuseum. Het probleem zit in het budget voor de nieuwbouw. Het lukt niet om het beschikbare budget van ruim 50 miljoen euro rond te krijgen. Kavel 5 bij de aanbesteding betreft de nieuwbouw van het hoofdgebouw van het museum.

Directeur-generaal Peter Jagers van de Rijksgebouwendienst voorspelde vorig jaar al dat het opknippen van de aanbesteding in kavels een nieuw risico met zich meebracht. De aanbesteding werd in kavels opgeknipt toen BAM als enige inschrijver voor het hele project werd afgewezen. BAM deed een bod van 222 miljoen euro. Dat was 88 miljoen euro boven de raming van 134 miljoen euro. De aanbesteding werd toen in zeven kavels verdeeld. In de nieuwe aanbesteding is echter de bouw van het hoofdgebouw in kavel 5 opnieuw het probleem.

Ook nu is er nog maar één aannemer betrokken bij de aanbesteding: TBI-dochter J.P. van Eesteren. Volgens de directeur van het Rijksmuseum is binnen de nieuwe aanbesteding ook de risicoverdeling een struikelpunt. De kavels 1 tot en met 4 en kavel 6 zijn inmiddels vergeven. Voor het hoofdgebouw in kavel 5 is nog ruim 50 miljoen euro over.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life