Vastgoed

Kasteeldomein Hof Ter Linden aangekocht voor het publiek!

Het 50 ha grote kasteeldomein van Hof Ter Linden blijft in zijn geheel in gemeenschapshanden. Op 1 maart ondertekenden de adellijke familie de Roest en de 3 kopers, met name de vzw Kempens Landschap, het gemeentebestuur van Edegem en het Ondersteunend Centrum van het Agentschap voor Natuur en Bos, de verkoopakte. Een historisch moment, want na de heropwaardering van het park zal het domein opengesteld kunnen worden voor het grote publiek. Zo kan iedereen er van genieten.

Hof Ter Linden, parel binnen de provincie Antwerpen
Het kasteel van Ter Linden werd samen met de twee voorliggende koetshuizen gebouwd in 1773, als prachtige voorbeelden van de toenmalige classicistische bouwstijl. De gebouwen, die omringd werden door een prachtig kasteelpark met een grote vijver, een statige toegangsdreef en uitgestrekte landbouwgronden, lagen destijds aan de rand van het toen nog landelijke en kleinschalige dorpje Edegem. Dat is de afgelopen eeuwen drastisch veranderd, maar de pracht van het domein is steeds gebleven. Hof Ter Linden, dat nu deel uitmaakt van het hart van de gemeente in de stadsrand en gesitueerd is vlak naast Fort 5, is dan ook een pareltje binnen de provincie Antwerpen.

Behoud in eenheid door samenwerking
Na het overlijden van barones Jacqueline Ruzette kwam het domein in 2008 te koop te staan. De provincie Antwerpen, de vzw Kempens Landschap, het Ondersteunend Centrum van het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Edegem zijn zeer verheugd dat ze de aankoopakte hebben kunnen ondertekenen.
Rik Röttger, gedeputeerde voor leefmilieu, is fier dat de Provincie Antwerpen via Kempens Landschap vzw haar steentje kan bijdragen in het veiligstellen van het prachtige Hof Ter Linden. “Het kasteeldomein zal door deze samenwerking behouden kunnen worden in haar eenheid, wat vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend is voor domeinen met dergelijke grootte. Het domein vormt dan ook een mooie aanwinst op het palmares van groengebieden in de provincie Antwerpen.”

Gedeputeerde Inga Verhaert, co-voorzitster van Kempens Landschap vzw: “Kempens Landschap had 3 jaar geleden reeds interesse in de veiligstelling van het domein. Kempens Landschap staat alvast volledig klaar voor de knappe en boeiende uitdaging die voor ons ligt! ".

Dat de waarde van het dossier ook voor de gemeente Edegem buiten kijf staat, is vanzelfsprekend. Koen Snyders, Burgemeester van de gemeente Edegem: “De historische lijn van verbondenheid tussen het kasteeldomein en de gemeente is nu voor de toekomst bestendigd. Zonder de inbreng van de partners had deze droom echter geen waarheid kunnen worden. Ik ben er alvast van overtuigd dat dit domein een mooie toekomst tegemoet gaat!”

Heropwaardering en openstelling voor de gemeenschap
Het doel van deze samenwerking is de veiligstelling, heropwaardering en ontwikkeling van het kasteel- en parkdomein tot een grotendeels publiek ontsloten park- en groengebied. Door domein Ter Linden te verbinden met het aansluitend gelegen Fort 5 zal immers een publiek toegankelijk park van ruim 80 ha worden gerealiseerd, en dit te midden van het randstedelijk gebied!

Om het park aangenaam te maken om in te vertoeven en te wandelen, zullen de bossen, de waterpartijen, de paden en het parkgroen de komende jaren de nodige opwaardering krijgen. Ook de landbouwgronden rondom het kasteeldomein en de site van Fort 5 zullen geïntegreerd worden in dit geheel. Om voor het hele project van Hof Ter Linden een visie te kunnen vastleggen, zal tijdens de komende jaren gestart worden met de opmaak van masterplan en de nodige beheerplannen. Elke partner zal hierin zijn steentje bijdragen.

Dat het dossier van Hof Ter Linden er één zal worden om U tegen te zeggen, is dus duidelijk. Voor de provincie Antwerpen, de vzw Kempens Landschap, het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente is de akteondertekening dan ook een zeer belangrijke mijlpaal en een heuglijk moment!

Bezoek Hof Ter Linden tijdens de Kasteelfeesten op 31 maart!
Dat alle partijen klaar zijn voor deze prachtige uitdaging en er zin in hebben, staat buiten kijf. Ze willen iedereen dan ook meteen de mogelijkheid geven om het bijzondere domein van Hof Ter Linden te komen bewonderen. Schrijf dus alvast maar 31 maart met stift in uw agenda, want dan vinden op het domein van Hof Ter Linden de Kasteelfeesten plaats, een evenement voor jong en oud waarbij u al het moois zelf kan komen ontdekken.