Kan het niet wat minder?

23 september 2019 Bron: Bouw & Wonen
Kan het niet wat minder?
Ontspullen, minimaliseren en de Konmari-methode. Het is absoluut de trend. We moeten onze huizen ontdoen van heel veel onzin en wat we hebben goed ordenen en opruimen. Vensterbanken kunnen leeg, sidetables zijn overbodig, en de inhoud van kasten moet geordend. Of gewoon weg.

Het zou niet alleen ons huis ruimer maken, maar ook ons brein lucht geven. Het is opgeruimd, je voelt je opgeruimd. Zoiets. En dat wat er dan nog in je huis staat? Daar word je superblij van. Minder is meer, om maar eens een cliché te gebruiken.

Ex-presentator Dennis Storm (34) schreef vorig jaar het boek ‘Weg Ermee’ over onder andere ontspullen en het minimalistische leven. Hij attendeert ons op ons gedrag: we kopen teveel. Onze Eastpak tas zit dagelijks vol met rotzooi en ons huis nog meer. We kopen vooral veel wat we eigenlijk niet nodig hebben. Net je hele rugzak weer vol met nieuw aangeschafte kleding? Hoeveel ligt er nog in je kast? Precies, waarschijnlijk genoeg.

Onze kasten puilen uit

Storm gooide zelf al jaren terug het roer om. Hij laat ons zien hoe onze kasten uitpuilen en de huiskamer volstaat met prullaria. Spullen die we niet nodig hebben. En toch blijven we kopen. Gelukkig voor hem is het minimaliseren steeds meer in zwang. Dat betekent niet dat je spartaans moet gaan leven en dat het huis er minder gezellig op wordt. Nee, het betekent vooral licht, lucht, ruimte en vrijheid. Vrijheid?

Storm: “Des te minder we toegeven aan het consumentisme, des te meer vrijheid we hebben. Zelfs koopziekte op kleine schaal, hoe onschuldig het ook lijkt, werkt door in ons complete leven. Als er geen tweehonderd kledingstukken in de garderobe hoeven te passen, dan betekent dat direct dat de kledingkast ook wat kleiner, rustiger en overzichtelijker is. Als er vervolgens geen enorme slaapkamer nodig is voor je kleding en overbodige meubels, dan kun je dus ook genoegen nemen met wat minder vierkante meters, en als er uiteindelijk helemaal niet zo’n groot huis nodig is, dan kom je waarschijnlijk ook weg met een hypotheek die ver onder het maximale ligt, met maandlasten die een stuk makkelijker te behappen zijn.”

We merken niets van onze rijkdom

“We zijn rijk maar begeren zo onnoemelijk veel dat we daar niets van merken,” gaat Storm verder. Volgens hem kijken we eerst naar wat we aan maximale hypotheek kunnen krijgen en baseren daar de keuze voor een huis op. Volgens hem zou het beter zijn om te kijken naar wat je werkelijk nodig hebt. Het gaat erom goed te kijken naar hoe je leven eruit ziet en daar de ruimte op baseren waar je goed mee uit de voeten kan.

En kies in alle gevallen voor kwaliteit en duurzaamheid, zo meent Storm. Beter een goede duurzame laptoptas dan allemaal tasjes van plastic in de hal. Beter twee goede truien, dan tien waardeloze niemendalletjes waar je je eigenlijk niet eens zo happy in voelt. Schrap wat overbodig is. Het maakt het kiezen ook makkelijker in de ochtend en ook dat geeft rust, en vrijheid.


Dennis Storm heeft de televisie al een paar jaar geleden vaarwel gezegd en is nu naast schrijver ook interieurdesigner. Hij creëert sfeervolle minimalistische ruimtes. Het opruimen van je huis is een begin, zo meent hij. Dan volgt ook het omgooien van de rest van je leven.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo