Nieuwbouw

Kabinet zet woningproductie in lagere versnelling

Minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft de lat voor het woningproductieniveau voor de komende jaren lager gelegd. De reden is dat de woningbehoefte in de komende jaren en voor de langere periode 'minder sterk' is , zo heeft haar ministerie berekend.

De cijfers kunnen worden bijgesteld 'vanwege met name minder immigratie en meer emigratie'. Dus kan het al enkele jaren nagestreefde, maar niet gehaalde aantal van 89.000 woningen per jaar, oftewel 445.000 huizen tot en met 2009, omlaag.

Dat schrijft de minister in een gisteren verstuurde brief aan de Tweede Kamer. De kabinetsdoelstelling van 80.000 à 100.000 woningen blijft wel als bandbreedte gehandhaafd. Maar Vogelaar kiest voor 'een beleidsinzet' van 80.000 à 83.000 woningen per jaar tot en met 2011.

Langer tekort

Vogelaar stelt bovendien het moment uit waarop het woningtekort als percentage van de totale woonvoorraad van 7 miljoen woningen op 1,5 moet uitkomen. Niet in 2010, maar pas in 2012 wordt dat niveau bereikt. De reden hiervoor is dat in 2005 en 2006 de bouwvolumes tegenvielen en bouwvertraging is opgelopen.

'We hebben nu een bouwachterstand van zo'n 25.000 woningen', zegt Vogelaar in een interview. 'Die werk ik nooit even weg. Met dat gegeven werd ik nu eenmaal geconfronteerd. Het enige wat ik kon doen, is voor de hele korte termijn maatregelen nemen. Die heb ik genomen.'

De afgelopen jaren is de bouwproductie om allerlei redenen lager uitgevallen dan gewenst. Zo is vertraging opgetreden in het door het kabinet nagestreefde bouwen in binnensteden.

Zou Vogelaar toch blijven mikken op een woningtekort van 1,5% in 2010, dan moeten er in 2007, 2008 en 2009 jaarlijks nog 88.000 woningen worden gerealiseerd, aldus de minister in haar brief aan de Kamer.

Niet haalbaar

Dat is echter volgens de Vrom-bouwprognoses niet haalbaar. De nieuw gekozen streefcijfers zijn dat wel, aldus de minister. 'Maar dat zal niet vanzelf gaan. Dat vergt een voortdurende en forse inspanning van alle hierbij betrokken partijen.'

In de periode 2011 tot en met 2015 gaat het ministerie van Vrom in de nieuwe ramingen zelfs uit van een terugloop in de woningbehoefte naar 70.000. Om een kwaliteitsslag te maken wil Vogelaar naar eigen zeggen 'ook voor de jaren daarna (na 2011, red.) bezien of een productie van 80.000 woningen per jaar mogelijk is.'

Stimuleren

Vogelaar kondigt aan regio's waar de woningbouwproductie achterblijft te stimuleren woningbouwregisseurs aan te stellen. Zij moeten de lokale bestuurders scherp houden. Ze wil de proceduretijden verkorten, locatiesubsidies tussentijds al laten uitkeren om projecten vlot te trekken en meer woningen in particulier opdrachtgeverschap laten bouwen.

Voor de langere termijn wil zij zorgen voor voldoende plancapaciteit op nieuwe uitbreidingslocaties, onder meer ten behoeve van de regio Utrecht. En ze wil waar nodig gemeenten dwingen voldoende woningbouw voor lagere inkomensgroepen te realiseren.