Algemeen

KMO's hebben website, maar doen niet aan e-business

Hoewel KMO's in hun dagelijkse bedrijfsvoering sterk afhankelijk zijn van informatie- en communicatietechnologie (ICT), zijn ze onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden noch de gevaren ervan. Dat schrijft De Tijd.

De zelfstandigenorganisatie Unizo peilde bij 553 Vlaamse KMO's naar hun ICT-ervaringen. Een ruime meerderheid werkt graag tot heel graag met computer en internet. Die zijn bij velen zelfs van cruciaal belang. Bij 28,5 procent vallen de bedrijfsprocessen volledig stil zodra de informatica-infrastructuur één dag niet beschikbaar is. Toch schort nog wat aan de beveiliging. Bij twee derde sloeg al een computervirus toe. 27,6 procent verloor al bedrijfsinformatie. 78,9 procent zegt back-ups te bewaren buiten de onderneming. Toch is 65,7 procent van de zeer sterk van hun informatica afhankelijke KMO's nog onvoldoende beveiligd tegen virussen, spyware, hackers, enzovoort.

De ondernemers blijken weinig vertrouwd met elektronische toepassingen. De helft van wie een elektronische identiteitskaart heeft, weet niet dat je daarmee elektronisch kunt handtekenen. 86,2 procent factureert nog niet elektronisch. 59,9 procent weet niet wat bedoeld wordt met 'open bron software', software waarvan de broncode wordt vrijgegeven voor gebruik of aanpassing. 74 procent deed nog geen BTW-aangifte via het internet, 79,6 procent nog geen aangifte van de vennootschapsbelasting. Vier op de vijf gebruikten nog nooit de internetweg voor deponering van de jaarrekening, inschrijven op een openbare aanbesteding, of aangifte voor douane en accijnzen.

Ruim 75 procent beschikt over een eigen website, eind 2004 was dat nog 56 procent. Bij de kleinste ondernemingen (geen personeel) heeft ruim de helft een website, bij de grootste (21 tot 50 werknemers) ruim negen op de tien. Het merendeel van de KMO's (81,1%) beschikt over een breedband internetaansluiting, 10 procent meer dan vorig jaar. De informatica-infrastructuur van de KMO wordt overwegend beheerd en onderhouden door een extern bedrijf (41,4%) of de ondernemer zelf (34,2%).
Build for Life