Algemeen

KCAP en Arup winnen prijsvraag Heizelgebied

KCAP Architects&Planners gaat samen met de adviesbureaus Arup en Fakton het Heizelplateau in Brussel herinrichten. De combinatie won een internationale prijsvraag, waarvoor acht inzendingen waren opgestuurd. Het ontwerp moet de omgeving van het roemruchte Heizelstadion transformeren tot integraal onderdeel van de stad.

In het gebied, waar ook het Atomium zich bevindt, komen een nieuw stadion met 60.000 plaatsen en een congrescentrum. Daarnaast voorziet het plan NEO in groene ruimte en faciliteiten voor bedrijvigheid, vermaak, winkelen, leisure, recreatie, cultuur en politiek, meldt het samenwerkingsverband.

Het Heizelplateau heeft een unieke ligging binnen de stad en een geschiedenis die het publieke belang combineert met openbare vrijetijdsbesteding. “Hier ligt de mogelijkheid om een forum voor Europa te creëren, een plek waar diversiteit samenkomt. Daarnaast is de locatie van grote betekenis als grote groene ruimte, zowel binnen het stedelijk netwerk als op locaal niveau”, aldus de bureaus.

“De complexiteit van het stedelijk weefsel van Brussel reflecteert een constructie van gewesten, taalgemeenschappen, invloedssferen en tradities. Het Heizelplateau vraagt daarom om een hedendaagse visie waarin Brussel, België en Europa samenkomen op één plek,” zegt Kees Christiaanse, oprichter en partner van KCAP en ‘urbaniste en chef’ voor NEO.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant


Build for Life