Architectuur

Acht architectenbureaus voor nieuwe Heizel

De stad Brussel heeft acht architectenbureaus geselecteerd voor Neo, het herinrichtingsproject van het Heizelplateau. Onder meer het gerenommeerde Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas behoort tot de kandidaten.
De fundamentele elementen van de herinrichting omvatten een congrescentrum met een internationale dimensie, een belangrijk handelscentrum, een evenementenzaal met 15.000 plaatsen en een vrijetijdspool om de site aantrekkelijker te maken.

De bouw van een nieuw multifunctioneel stadion met 60.000 plaatsen wordt afhankelijk gemaakt van de wereldbeker voetbal in 2018, waarvoor België zich samen met Nederland kandidaat heeft gesteld.

Als de kandidatuur wordt weerhouden zal, wegens tijdsgebrek, het huidige Koning Boudewijnstadion worden klaargestoomd voor de wereldbeker. Indien dat niet het geval is, kan men overgaan tot de bouw van een nieuw stadion.
De architectenbureaus moeten verschillende opties uitwerken waarbij rekening wordt gehouden met de mogelijke bouw van het stadion. In maart 2010 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Buurtbewoners niet opgezet met plannen Heizel

De plannen van de stad Brussel om het Heizelplateau te vernieuwen, stuiten op protest in de buurt. Dat bleek gisteravond tijdens een bewonersvergadering.

Op het Heizelplateau komen een congrescentrum met een internationale dimensie, een belangrijk handelscentrum, een evenementenzaal met 15.000 plaatsen en een vrijetijdscentrum.

"Dat gaat de wijk geen goed doen", klonk het gisteravond bij de buurtbewoners. "We hebben de laatste tien jaar al goed afgezien. Onze buurt is werkelijk verminderd in waarde en nu zullen er al helemaal geen commerçanten meer zijn. Democratie bestaat niet meer."

Ook Brussels gemeenteraadslid Els Ampe (Open VLD) is niet te spreken over de plannen. Ampe vindt dat de stad te veel haar eigen koers vaart en bang is voor de toekomst van recreatie-activiteiten zoals Bruparck, Océade en Mini Europa. "Men zou de Heizel nog verder kunnen ontwikkelen als een recreatieplaats. Niemand zit hier te wachten op extra kantoorruimte."