Bedrijfsnieuws

Jonckheere Wood maakt passieve caissons voor Volvo

Net als heel wat ondernemingen is de automobielbouwer Volvo – Europa Truck niet onverschillig tegenover milieuproblemen en om die reden heeft hij beslist van start te gaan met de passieve bouw. Deze beslissing werd concreet met de bouw van meer dan 2.000 m² kantoorruimte op de Volvo-site van Oostakker. De Kyoto-normen waren hierbij de leidraad. Dit initiatief voegt zich bij dit van de moederfirma van Volvo, die waarden als kwaliteit, veiligheid en respect voor het milieu hoog in het vaandel draagt.

In het algemeen is de doelstelling het beperken van de energiekosten van de site. De windmolens die op de site werden geïnstalleerd, produceren de energie voor de industriële gebouwen, maar het belangrijkste initiatief is dit van de « passieve » caissons die de betonstructuur van het gebouw bekleden. Deze worden geprefabriceerd door de onderneming JONCKHEERE.WOOD, de specialist in het ontwerp van houten structuren. Voor de plaatsing van de prefab caissons staat de bouwonderneming MAES Gent in.

Welke eigenschappen hebben deze «passieve caissons»? Hoe zorgen ze voor een daling van de energiekosten van het gebouw dat ze bedekken? Welke technieken gebruikt JONCKHEERE.WOOD om ze te fabriceren?

Dankzij haar knowhow kon JONCKHEERE.WOOD een erg precieze techniek op punt stellen. Elke caisson wordt samengesteld uit I iLevel-balken die om de 60 cm worden geplaatst en aan de kopse zijden afgesloten met een onder en bovenregel in Kerto Q-panelen. Een OSB 3-paneel van 15 mm wordt genageld op een zijde van de structuur, terwijl de isolatie aan de binnenkant van de caisson in 4 lagen in een dikte van 30cm wordt aangebracht. Voor het op de plaats houden en de bescherming van deze isolatie tijdens het transport en de plaatsing sluit een folie van het type visqueen de caisson voorlopig af op de tweede zijde: eens verankerd op de gevel wordt een isolatiepaneel Celit 4D overdwars en gegroepeerd per vijf aangebracht om de thermische bruggen zoveel mogelijk te vermijden.

Voor deze prefabricage heeft JONCKHEERE.WOOD zo'n 2.332m TJI-balken en 1.098m² OSB 3- en Celit 4D-panelen gebruikt.

Om aan de eisen van de «blowerdoor»-test te voldoen (0,6h-1 bij 50 Pascal drukverschil) wordt de luchtdichtheid tijdens de plaatsing aangevuld met de bevestiging van zelfklevende folies of stroken op elke voeg tussen naast elkaar liggende elementen. Dankzij hun specifieke eigenschappen zorgen ze voor de onmisbare dampdichtheid. Dit concept, aangevuld met een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem met dubbele stroming, zorgt voor een comfortgevoel dat identiek is in alle plaatsen van het gebouw.

De knowhow van JONCKHEERE.WOOD

De uitvoering van deze « passieve » caissons door JONCKHEERE.WOOD bewijst eens te meer dat de knowhow van de onderneming in de prefabricatie van houten structuren erkend en op prijs gesteld wordt door de architecten en aannemers.
Build for Life