Algemeen

JP Morgan Chase redt Bear Stearns

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase gaat de noodlijdende tegenhanger Bear Stearns overnemen voor 153 miljoen euro. Daardoor wordt het bankroet van Bear Stearns op het nippertje vermeden en ontsnapt de wereld aan een financiële crisis. JP Morgan Chase betaalt 153 miljoen euro voor Bear Stearns. Dat komt neer op 2 dollar per aandeel. Vorige week stond Bear Stearns nog op 30 dollar.

Bear Stearns had dan ook niet veel keuze, want de bank stevende dit weekend af op een bankroet, ondanks een beloofde noodlening van de Federal Reserve.

De bank was in de problemen gekomen door erg risicovolle investeringen in Amerikaanse rommelhypotheken. De Chinese investeringsgroep CITIC die 6% van Bear Stearns wou kopen, trok zich vrijdag terug.

Wereldwijde bankencrisis vermeden

De snelle overname van Bear Stearns door JP Morgan Chase heeft wellicht een zware crisis in de banksector voorkomen
De beurzen zonken vandaag weliswaar massaal weg in wantrouwen, maar mocht de overname er niet geweest zijn, was de schade allicht nog veel groter geweest.

Bear Stearns is het grootste slachtoffer van de kredietcrisis tot nu toe, maar nu wordt ook gevreesd voor andere financiële groepen. Zo is het aandeel van concurrent Lehman Brothers vandaag met 25% gedaald en komen ook andere banken in de vuurlinie.

De Zwitserse bank UBS heeft al voor 18 miljard dollar afgeschrijvingen geboekt door de hypotheekcrisis in de VS en boekte ook het eerste verlies sinds 1998.
Build for Life