Isolatie

Isoleren van een bestaande woning levert veel besparing op

In navolging van het Kyoto akkoord heeft Europa zich geëngageerd tot 20 % minder broeikastgasproductie, 20 % minder energieverbruik en toepassing van minimum 20 % groene energie.
Deze engagementen zijn oa overgezet in de Europese richtlijn 2002/91/EC betreffende de energie prestatie van gebouwen en zijn ook door België opgenomen.

Wie vandaag nieuw bouwt moet in elk gewest rekening houden met strenger wordende eisen betreffende het K peil en het E peil van woningen. Tegen 2020 willen de 3 gewesten in België trouwens enkel nog “bijna nul energiewoningen” bouwen. Dit is ongetwijfeld een stap in de goede richting, doch met ongeveer 55000 nieuwbouweenheden per jaar en een bestaand woningpatrimonium van 3.5 miljoen woningen niet voldoende om de doelstellingen te halen.
Het echte besparingspotentieel zit hem ongetwijfeld in het beter isoleren van bestaande woningen.

Hiertoe moeten alle bouwonderdelen bekeken worden : ramen, dak, vloer en muren. De netto muuroppervlakte van een woning maakt gemiddeld zo’n 75% uit van de totale geveloppervlakte tov zo’n 25 % voor ramen en deuren en is volgens allerhande studies verantwoordelijk voor 30 % van alle energieverliezen in een rijwoning (nog meer dus voor een 3 of 4 gevelwoning).
Een kleine rekensom leert dat door een niet geïsoleerde muur van 24 cm te isoleren met 10 cm isolatie, de warmte doorgangscoëfficiënt verbetert van 2,19 W/m²K naar 0,30 W/m²K. Dit brengt een besparing mee van 136 kW (of 18,5 l) stookolieverbruik per m² netto muuroppervlakte per jaar. Hiermee stoot men zo’n 48 kg CO2 minder uit per m² netto muuroppervlakte per jaar.

België heeft in de economische herstelwet van 7 april 2009 een belastingvermindering ingevoerd ter ondersteuning van het na-isoleren van muren, waaronder dus ook gevelisolatie. Deze maatregel is jammer genoeg weggevallen eind 2010. Gelukkig zijn er per gewest nog de ondersteunende maatregelen onder de vorm van premies.