Isolatie

Isolatie op een hoger niveau

Iedereen zet vandaag sterk in op isoleren, of het nu om een nieuwbouw, renovatie of bestaande woning gaat. Unidek/Ecotherm België speelt krachtig op deze trend in met twee opmerkelijke innovaties: Ecotherm Slimline Plus - een spouwmuurisolatie die het beste van twee isolatiematerialen verenigt in één product – en Unidek Aero, een flexibel toepasbaar dakelement met hoge isolatiewaarde.

Ecotherm Slimline Plus combineert het beste van twee isolatiematerialen. De PIR-isolatieplaat is namelijk voorzien van een 20 mm dikke laag glaswol. Bedoeling is dat deze glaswollaag tegen het binnenspouwblad wordt geplaatst. Daarmee helpt Slimline Plus een belangrijk nadeel van de harde isolatieplaten voorgoed uit de wereld. Bij traditioneel metselwerk kunnen immers mortelresten uit de voegen puilen. Deze uitstulpingen duwen de platen weg van de muur, waardoor het isolatieschild niet overal perfect aansluit op de binnenspouw. Hierdoor kunnen convectiestromen ontstaan die warmteverliezen in de hand werken.
Dankzij het dunne laagje glaswol - dat samendrukt ter hoogte van de oneffenheden in het metselwerk - sluiten de PIR-platen wel mooi tegen het binnenspouwblad aan. Tegelijkertijd zorgen de PIR-platen ervoor dat er geen vocht aan het glaswol kan, waardoor deze isolatielaag zijn thermische waarde niet verliest. De Slimline Plus combineert dus het voordeel van hoogrendement PIR-isolatie met de soepelheid van glaswol.
Het nieuwe isolatieproduct heeft overigens een lage verwerkingsdrempel. Er zijn geen aanpassingen aan het traditionele ontwerpconcept nodig: geen bredere spouw,… en ook voor aannemers is het product eenvoudig te verwerken. Daarnaast kan PIR-isolatie nog een uitstekende isolatiewaarde voorleggen (lambda = 0,021 W/mK) en scoort het beter dan klassieke isolatiematerialen inzake brandgedrag.

Lichte krachtpatser

Naast de introductie van de Slimline Plus verbeterde Unidek zijn gamma sandwichpanelen voor hellende daken. De nieuwkomer Unidek Aero speelt direct in op de vraag van de bouwsector naar hogere isolatiewaardes en flexibelere toepassingsmogelijkheden. De Unidek Aero stoelt op een slimme techniek om het dakelement sterker en lichter te maken: in plaats van de randafwerking in houten balken zijn in het element 8 verstijvers geïntegreerd. Dankzij deze opvatting kan je met de sandwichelementen een doorlopend isolatieschild creëren. Er zijn dus geen koudebruggen meer in de verbindingen tussen de elementen.

Unidek Aero sandwichelementen zijn samengesteld uit een kern van hoogwaardig wit of zwart low lambda geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS) (lambda = 0.031 W/mK) met aan de buitenzijde een met rasterfolie beplakte spaanplaat en een afgewerkte witte binnenbekleding. Aan beide zijde van de EPS-kern bevinden zich precisiegefreesde sleuven, waarin de speciale verstijvers zijn aangebracht.

De plaatsing van de verstijvers om de 30 cm maakt het heel gemakkelijk om de interieurafwerking aan te brengen. Unidek heeft ook een Aero-variant in het gamma die al is afgewerkt met gispvezelplaten.
Dankzij de verstijvers is het Aero-element ook driemaal sterker dan de klassieke panelen. Dat maakt grotere overspanningen mogelijk in vergelijking met de voorgangers en bovendien zijn er geen ravelingen meer nodig voor de plaatsing van dakramen. Ook de breedte van 120 cm is een troef. Die verhoogt het plaatsingsrendement met 20% ten opzichte van de vroegere 100 cm brede elementen.
De maximum lengte van de elementen bedraagt 8 meter.

Het nieuwe sandwichelement biedt niet alleen troeven in nieuwbouw of renovatieprojecten maar ook voor bestaande woningen waar bijvoorbeeld een dakvernieuwing nodig is. Dankzij het hoge plaatsingsrendement moet het dak niet lang open liggen, waardoor het risico op de negatieve gevolgen van een plotse regenbui heel klein is. Zeker wie overweegt fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen op een bestaand, ongeïsoleerd dak en in aanmerking wil komen voor groenestroomcertificaten kan zijn voordeel doen met de Unidek Aero Sandwichelementen. Hij zorgt in één klap immers voor een sterke dakstructuur om de panelen op te bevestigen én isoleert zijn dak: een verplichting sedert 2010.

Opmerkelijke actie

Goed nieuws overigens, voor wie kiest voor een dakafwerking in de Unidek Aero Sandwichelementen en interesse heeft in zonne-energie. Unidek sloeg de handen in elkaar met zonne-energiespecialist IZEN. Wie voor 1 september 2010 een Unidek Aero dak van minimaal 40m² aankoopt, krijgt zijn zonnecollector gratis van IZEN.