Isolatie

Isolatie krijgt hogere epc-waardering in noordelijke provincies

Vanaf januari 2010 krijgt isolatie een hogere epc-waardering in Noord-Nederland. In Groningen, Friesland en Drenthe gaat dan de `hybride epc`-normering van start, waarin `maatregelen in de schil` zwaarder meegewegen dan in de huidige epc. Voor lokale innovatie bouwers is dit goed nieuws, omdat zij zo een ervaringsvoorsprong krijgen.

De in Drachten gevestigde aannemer VDM Woningen bouwt al 35 jaar houtskeletbouw en werkt sinds 3 jaar met een zelfontworpen isolatiesysteem. `De wandsamenstelling heeft een hogere isolatiewaarde dan reguliere bouw. Doordat de `regels` breder zijn, kunnen we meer isolatiemateriaal kwijt. Aan de binnenzijde is een extra voorzetwand gemonteerd. Hierdoor blijft de dampwerende PE-folie intact. Verder hebben we de naden luchtdicht afgeplakt.`

Volgens Hans Danel, kwartiermaker Aanscherping Energienorm Energieakkoord Noord-Nederland en senior adviseur Beleid en Strategie bij DHV, zorgt een goede `schil` van een woning in de nieuwe systematiek voor een epc-waardedaling van gemiddeld 0,3 ten opzichte van de huidige waardering. Het bezwaar van de huidige epc-systematiek is volgens hem dat de maatregelen weinig relatie meer hebben met de energiebesparing van de woning.

Gebaseerd op: Cobouw