Isolatie Special

Isolatie en luchtdichtheid in massieve houtbouw: verrassend efficiënt

  BE   7 november 2012 Bron: www.debacker.be
Tijd om even de focus te plaatsen op massieve houtbouw. Om een goede keuze te kunnen maken voor permanente en energie-neutrale woonruimte zetten wij hier alle verschillen tussen massieve houtbouw en skeletbouw of een houten blokhut op een rijtje.

In tegenstelling tot skeletbouw, waar gebruik wordt gemaakt van een kaderwerk met isolatie ertussen en een gipsbekleding er tegen, wordt bij massieve houtbouw gebouwd met volle houten wanden. De wanden kunnen grote dikke houten platen of gestapelde balken zijn. In tegenstelling tot de oude blokhutten (log houses) zijn de wanden tegenwoordig vormvast vanwege de dwarse middenlaag. Wanden en dak worden, inclusief de in de houten wanden weggewerkte elektriciteit, volledig voorgefabriceerd.
Na plaatsing van de massief houten structuur wordt het geheel dampdoorlatend doch luchtdicht ‘ingepakt’. Omdat de buitenzijde volledig vrij is en er comfortabel aan gewerkt kan worden zal dit ook minutieus gebeuren. Zelfs de elektriciteit doorboort het luchtdichte scherm niet. Op deze wijze ontstaat een ruwbouw uit organisch en dampremmend materiaal aan de binnenzijde inclusief een luchtdicht ingewerkte elektriciteit. Daarna kan er naar hartenlust en naar beste keuze isolatie rond geplaatst worden, dik of dikker, half-stijve rotswolplaten of stijve PUR of PIR platen, enz. afhankelijk van het gewenste rendement.

Ramen en deuren worden in de massieve houtbouw al jaren voorzien van een frame in meubelplaat. Het is net dit frame die passiefbouw nodig heeft om ramen luchtdicht aan te laten sluiten bij de wanden en de wandisolatie. Als laatste wordt er een luchtdichtingskit aangebracht ter plaatse van de koppeling van raam en het kader.

Door de nieuwe ontwikkelingen en de hoge isolatiewaarden die massieve houtbouw geeft is ook het range van te bouwen woningen sterk uitgebreid. De tijd dat massieve houtbouw zich beperkte tot weekendwoningen en kleine villa’s ligt alweer in het verleden. Momenteel worden riante villa’s maar ook appartementencomplexen energieneutraal in massieve houtbouw opgetrokken.

Dit samen maakt de massieve houtbouw de perfecte en flexibele oplossing voor elke passiefbouw voor een betaalbare prijs.

Voor meer informatie: Vul onderstaand formulier in!

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo