Algemeen

Isobet Plus levert geluidsreductie van 18 dB(A)

Het vloersysteem Isobet Plus dient als onderlaag voor een zwevende zand/cement dekvloer en reduceert het contactgeluid met 18 dB, zo is uit metingen gebleken. De nieuwe onderlaag van Van Wylick Pirobouw uit Heeswijk-Dinther is beproefd in een appartementencomplex in het Amsterdamse nieuwbouwplan Park De Meer door BAM Wilma (Almere).

Isobet Plus is samengesteld uit twee componenten: de reeds bestaande isolatiemortel Isobet en de nieuwe folie Thermofloor Silence. Isobet is een kant-en-klaar mengsel dat bestaat uit korrels gerecycled geëxpandeerd polystyreen, geëxpandeerd vermiculiet en toeslagstoffen. De mortel is al een kleine dertig jaar op de markt en vindt vooral in België bijna standaard toepassing als thermische isolatie van beganegrondvloeren. Isobet levert daarmee een bijdrage aan de warmteweerstand Rc van 1 m2.K/W.

Nieuw is de toepassing in combinatie met Thermofloor Silence, een 6,5 millimeter dikke geluidsisolerende folie, bestaande uit een laag gekanaliseerde eps en een pet-toplaag (polyethyleen tereftalaat). Deze zowel akoestisch als thermisch isolerende laag wordt als scheidingslaag aangebracht tussen de Isobet ondervloer en de zwevende dekvloer, uitgevoerd als vezelgewapende zand/cementvloer of als gietvloer.

De onderlaag heeft een druksterkte van 0,3 N/mm2 en is daarmee geschikt voor toepassing onder zand/cement- of gietvloeren.

De Thermofloor Silence elimineert geluidsbruggen. De onderlaag van Isobet vormt een vlakke ondergrond voor de folie en pakt alle leidingen in die over de vloer lopen. Contactlekken zijn daarmee uitgesloten.

Bouwbesluit
De proefwoning in het nieuwbouwplan Park De Meer bewijst de effectieve akoestische isolatie van verdiepingvloeren waarop leidingen zijn aangebracht. Uit metingen die BAM NBM Vastgoed heeft uitgevoerd, blijkt dat het systeem aanmerkelijk beter presteert dan de minimale eisen van het Bouwbesluit 2002 zoals die per 1 januari 2003 van kracht worden. Zowel het programma als de meetapparatuur is algemeen aanvaard. De metingen zijn uitgevoerd conform NEN 5079.

Projectleider A. de Bruijn van Bam Wilma is verrast over het resultaat. “Met dit systeem is een reductie van contactgeluid gerealiseerd van 18 dB(A). Wat betreft de applicatie hebben we gewoon de richtlijnen van de leverancier aangehouden. Hier en daar hebben we zelfs expres onvolkomenheden in de uitvoering niet hersteld, omdat in de praktijk zulke fouten nu eenmaal ook voorkomen.”

Volgens het Bouwbesluit moeten de geluidsisolatie-indices in gestapelde bouw een waarde hebben van tenminste –5 dB. Sommige opdrachtgevers hanteren, mede op advies van de Stichting Geluidhinder, een norm van –10 dB. Met Isobet Plus is dus bijna een tweemaal zo hoge reductie van contactgeluiden gerealiseerd.

Van Wylick biedt de kant-en-klare Isobet-mortel aan in zakken van 130 liter met een gewicht van 3,5 kilogram. De vloerenlegger hoeft er alleen nog cement en water aan toe te voegen. De verwerking verschilt in niets van wat de vloerenlegger gewend is. De mortel wordt met een gewone vloerenpomp aangebracht. Hierop komt de folie die met een opstaande rand tegen de wand wordt bevestigd. Rond alle verticale doorvoeringen worden versterkte hulpstukken geplaatst, speciaal ontwikkeld uit hetzelfde materiaal.

Isobet Plus draagt niet alleen bij aan een aanmerkelijke reductie van contactgeluiden, ook de thermische isolatie is in vergelijking met de gangbare zand/cementvloer beduidend beter. De warmtegeleidingscoëfficiënt van Isobet Plus bedraagt volgens de leverancier 0,085 W/mK.
Build for Life