Algemeen

Inwoners mega-steden vormen steeds grotere bevolkingsgroep

Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer mensen in grote steden dan erbuiten. Momenteel leven 394 miljoen van de 6,5 miljard mensen (ofwel 6%) in één van de 29 grootste steden. Voor grote steden wereldwijd geldt dat er zeven consumententypen te vinden zijn: achievers, traditionals, survivors, nurturers, hedonists, social rationals en self-directeds. Welk type overheerst in welke stad hangt af van de stad zelf en het land.

Hoewel de inwoners van Tokyo of New York sterk verschillen van die van Mexico City of Sjanghai, hebben zij ook overeenkomsten. De volgende thema`s staan centraal in het leven in de grote stad, waar ook ter wereld: status, ambitie, rijkdom, macht; uiterlijk, schoonheid, individualiteit; internationalisme, sociale verantwoordelijk en sociale tolerantie; sociale stabiliteit; culturele puurheid; en vergeldingsdrang. Veel van deze waarden zijn tegenstrijdig en dat is dan ook de grote trend in grote steden. Mensen houden er tegengestelde meningen en wisselend (koop)gedrag op na.

Verder is werk de bindende factor in de grote steden. Inwoners van megacities zijn meestal zeer mobiel, hebben verstand van technologie, proberen gezond te leven en worden als consument steeds veeleisender. Verwacht wordt dat niet de inwoners van Londen, Parijs of New York de komende tijd de toon zullen aangeven, maar eerder die van steden als Mumbai, Sjanghai en Lagos.
Build for Life