Algemeen

Invoering euro maakte dagelijks leven duurder

Vele courante producten zijn sinds de invoering van de euro in 1999 fors in prijs gestegen, maar duurzame elektroproducten en een resem kledingartikelen zijn goedkoper geworden. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een prijzenonderzoek door de bank ING.Het algemene prijspeil nam in zeven jaar tijd toe met 15,5 procent. Een pint bier die op café wordt geserveerd is in dezelfde periode dubbel zo sterk in prijs gestegen (+35 pct.), net als kabeljauw (+36 pct.). Ook de prijzen voor een broodje (+25 pct.) of een zak frieten (+24 pct.) stegen sneller dan gemiddeld.

Volgens Luc De Bauw, secretaris-generaal van de beroepsvereniging Horeca Vlaanderen, ligt de verklaring voor de forse prijsstijgingen voor een pint en een zak friet bij een mentaliteitswijziging in de horeca. "Vroeger was de interne concurrentie onder frituren en cafés dermate groot dat de prijzen erg naar omlaag werden geduwd. Maar sinds enkele jaren hebben de uitbaters hun prijzen aangepast aan hun kostenstructuur, deels noodgedwongen omdat het water hen aan de lippen stond. Meer dan vroeger rekenen zij de dienstverlening, wat toch de toegevoegde waarde is die de horeca biedt, door in de eindprijs."

De prijsstijgingen van courante producten leggen volgens ING-econoom Ivan Van de Cloot uit waarom consumenten de indruk hebben dat, sinds de invoering van de euro, het leven fors duurder is geworden, hoewel dat volgens het inflatiecijfer (gemiddeld 2,4 procent sinds 1999) voor de meeste producten niet waar is. "Een verklaring voor het perceptieprobleem ligt ongetwijfeld in het feit dat vele courante aankopen forser in prijs gestegen zijn dan duurzame goederen, die dan wel veel grotere bedragen betreffen maar minder frequent aangekocht worden", schrijft Van de Cloot.
Build for Life