Interieur

Intuïtief interieurontwerp Karel Appelhuis

Zondag is in de Amsterdamse Dapperbuurt het Karel Appelhuis geopend. Het interieur van deze voormalige woning van de kunstenaar is ontworpen door DUS architecten. Het bureau heeft zich laten inspireren door de intuïtieve werkwijze van Appel.

Deze wordt gekenmerkt door zijn frase ‘Ik begin vanuit mijn materie’, waarmee hij doelde op verf en canvas. Het schildersmateriaal werd door DUS vertaald in flinterdunne gekleurde wanden. “Zo ontstond een gelaagd driedimensionaal kleurenschema, waarin optimaal ruimte is voor wonen en tentoonstellen”, vertelt DUS.

Behalve als museum doet het Karel Appelhuis ook dienst als short-stayhuisvesting voor studenten van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. DUS brak de plattegrond open en transformeerde de oorspronkelijke tweekamerappartementen met behulp van extra stalen wanden tot ruimtelijke zeskamerappartementen.

“Er ontstaan ruimtes voor slapen, koken, eten, logees, opbergen en eigen interpretatie. Het opdelen van de ruimtes zorgt er voor dat het standaard short-staymeubelpakket van de verhuurder Key/Principaal precies ‘past’. Meubels en functies kunnen bewust aan het zicht worden onttrokken of juist niet”, zegt DUS.

Lees verder op Architectenweb.nl