Architectuur

Internationale ontwerpwedstrijd voor Coolsingel

De Rotterdamse PvdA-wethouder Hans Vervat (Economie en Verkeer) schrijft een internationale prijsvraag uit voor de herinrichting van de Coolsingel. Dat staat in het Verkeersplan Binnenstad (klik [hier] voor een concept) dat Vervat donderdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

In het stadhuis wordt al langer gepraat over de aanpak van de verkeersader in het hart van Rotterdam. De wethouder wil dat de Coolsingel een stadsboulevard wordt met brede trottoirs, lange bomenrijen, ruime fietspaden en een smallere weg voor het autoverkeer. Internationale ontwerpers mogen hun creativiteit de vrije loop laten om invulling te geven aan het plan.

Uit recente berekeningen blijkt dat het autoverkeer in de Rotterdamse binnenstad fors toeneemt. Om het autoverkeer te ontmoedigen wil Vervat daarom dat het aantal rijbanen op de Coolsingel wordt teruggebracht van twee tot een baan in iedere richting. Een autovrije Coolsingel ziet hij niet zitten.

Ruim twee derde van de Rotterdammers (68 procent) wil dat de Coolsingel in de Maasstad een autovrijgebied wordt. Een op de vijf Rotterdammers ziet een autoloze Coolsingel niet zitten, zo bleek in mei uit onderzoek onder 1393 inwoners van de Maasstad.

Circa 12 procent van de ondervraagden had geen mening over de toekomst van de verkeersader in het hartje van de stad.