Architectuur

Internationale lezingenreeks in/over Luchtbal

De SPINDUS onderzoeksgroep (ASRO, KULeuven) organiseert in juli een internationale lezingenreeks in/over Luchtbal in Antwerpen: ‘Questioning Temporary Urbanisms. Designing for the Interim’. Vrijdag 6 juli heeft Richard Plunz het over het universele 'city in the park' paradigma, zaterdag 7 juli gaat Maarten Roels dieper in op het concept van de ‘commons'. Dinsdag 10 juli is het de beurt aan Sabrina Lindemann, zij zal het hebben over de manier waarop tijdelijk gebruik kan ingezet worden in stadsvernieuwingsgebieden.

06.07.2012: ‘New York Point/Slab Episteme’
Richard Plunz (USA), Professor Architectuur en hoofd van het Urban Design programma aan Columbia University schreef het boek ‘A History of housing in New York City’, deed onderzoek naar de impact van ‘defensible space’ strategieën van de New York Housing Authority en werkt momenteel rond thema’s als ‘urban agriculture’, publieke gezondheidszorg en stadsontwikkeling. De lezing gaat over de lokale complexiteiten, die gelinkt zullen worden aan het universele ‘city in the park’ paradigma, en werpt ook al een blik op de toekomst en de volgende fase van de New York City ontwikkeling.

Locatie: Havenhuis, Entrepotkaai 1, 2000 Antwerpen

07.07.2012: ‘Neighborhoods and The Commons – adaptive change for social-ecosystemic environments’
Maarten Roels (BE) werkt aan het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Gent, waar hij een doctoraat maakt over ‘the potentials of agroecology as a pathway towards post-capitalist societies’. Hij combineert onderzoek met concrete acties in uiteenlopende domeinen als mobiliteit, sociale huisvesting en (stads)landbouw. Centraal in zijn lezing staat het concept van de ‘commons’ en hoe die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van sociaal-ecosystemische omgevingen.

Locatie: Stadskantoor Luchtbal, Hondurasstraat 6, 2030 Antwerpen

10.07.2012: ‘Temporary use as a tool in urban renewal areas’
Sabrina Lindemann (NL), kunstenaar en urban curator initieert en realiseert projecten in de context van sociaal-politieke en ruimtelijke vraagstukken. Zij verwierf onder meer naam met het project ‘Hotel Transvaal’ in Den Haag. Met het mobiel projectbureau OpTrek is zij betrokken bij de herontwikkeling van de bedrijfsterreinen Binckhorst en Laakhaven in Den Haag en het project ‘Gebruik de lege ruimte’ in Delft. Verder is zij mede-oprichter van het kennisplatform ‘Tussentijd in Ontwikkeling’. Haar lezing gaat over de manier waarop tijdelijk gebruik kan ingezet worden in stadsvernieuwingsgebieden.

Locatie: Havenhuis, Entrepotkaai 1, 2000 Antwerpen

Praktisch

Datum:
vrijdag, 6 juli, 2012 - 20:00 to 22:00
zaterdag, 7 juli, 2012 - 20:00 to 22:00
dinsdag, 10 juli, 2012 - 20:00 to 22:00

Organisator:
SPINDUS onderzoeksgroep (dept. ASRO, KULeuven) i.s.m. stad Antwerpen
Info tel: +32 16 3 21391