Algemeen

Internationale Verklaring over Schoner Produceren

Tijdens het openingsseminarie van IFEST, dinsdag, ondertekende de voorzitter Rudi Carmeliet van de Vlaamse schrijnwerkersfederatie binnen de Confederatie Bouw de Internationale Verklaring over Schoner Produceren van de Verenigde Naties (UNEP-verklaring) .

Met deze verklaring wil de federatie haar eigen engagement om een preventiegericht milieubeleid uit te dragen naar de Vlaamse schrijnwerksector versterken en dat ook kenbaar maken aan Vlaamse milieuwereld.

De Internationale Verklaring over Schoner Produceren is een vrijwillig maar publiek engagement tot het ontwikkelen van de strategie en uitvoering van Schoner Produceren. Unep, het milieuprogramma van de Verenigde Naties, wil via deze verklaring de aandacht vestigen op de collectieve verantwoordelijkheid van de overheid, bedrijven en beroepsorganisaties. De Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers vzw wil met deze publieke verklaring het engagement aangaan om in de Vlaamse schrijnwerksector de bedrijven te sensibiliseren en te helpen om preventiegericht te werken.

In het kader van het Presti-5 programma van de Vlaamse overheid werkt de federatie momenteel aan het op punt stellen van een complete databank en milieuwebsite voor de schrijnwerkbedrijven. Presti staat voor de Preventie van afvalstoffen en de stimulering van milieuzorg.

Voor schrijnwerkers is in de afgelopen jaren veel nuttige informatie beschikbaar gekomen inzake preventieve milieuzorg. Die informatie komt onder meer voort uit projecten voor de sector in het kader van PRESTI 1 en PRESTI 2, maar daarnaast zijn er nog tal van andere bronnen van waardevolle informatie: informatie over schoner produceren maatregelen uit het Vlaams-Nederlandse Milieu & Winst initiatief, informatie over relevante ontwikkelingen in de milieuregelgeving, informatie over tal van aansprekende en leerzame praktijkvoorbeelden in binnen- en buitenland, etc.

Voor de verdere invoering van preventieve milieuzorg in de sector van de Vlaamse schrijnwerkers is het echter een belangrijk knelpunt dat veel KMO-bedrijven nog niet bekend zijn met de genoemde informatie en dat zij slecht toegang hebben tot die informatie. De genoemde informatie is grotendeels nog niet aanwezig bij de bedrijven, veel bedrijven weten niet van het bestaan ervan en goed gebruik ervan wordt sterk bemoeilijkt doordat de informatie zeer verspreid aanwezig is in verschillende bronnen (boeken, handleidingen, informatiefolders, websites, e.d.) die niet centraal beschikbaar zijn voor bedrijven.

Voor het schrijnwerkbedrijf wordt het begrip “milieu” nochtans steeds belangrijker. Zowel een groter wordend aantal klanten, de naaste buren als de overheid verwachten dat ook de bedrijven uit de schrijnwerksector voldoen aan de gestelde normen en flexibel inspelen op nieuwe technische mogelijkheden om afval en emissies te reduceren.

Om de schrijnwerkers te wapenen om te voldoen aan deze verwachtingen en de zorg voor het milieu in de praktijk toe te passen, heeft de Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers met steun van Presti-5 een website opgesteld. De sector kan er niet alleen interessante kostenbesparende maatregelen, maar ook subsidies en een overzicht van de milieuwetten en regels vinden. Tenslotte worden ook praktische hulpmiddelen geboden om uw milieuprestaties te meten en te registreren.

Deze unieke website kreeg de naam www.timmeraanmilieu.be mee en zal vanaf eind november online zijn. Voor de schrijnwerkers die minder vertrouwd zijn met het internet, wordt een Cd-romversie aangemaakt. Deze zal aan alle schrijnwerkerijbedrijven verspreid worden in de maand november.

Daarnaast worden nog voorlichtingsavonden georganiseerd en workshops ingericht, zodat de bedrijven met deze nieuwe informatietools kunnen omgaan.

Als PRESTI 5-verantwoordelijke willen wij de preventiegedachte verder verspreiden. Via het ondertekenen van de Verklaring hopen wij dit verder te kunnen waarmaken.
Build for Life