Algemeen

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Tussen 7 mei en 7 juli 2003 zal Rotterdam twee maanden lang voor de eerste keer het toneel zijn van de Internationale Architectuur Biënnale, een tweejaarlijkse architectuurmanifestatie die steeds in Rotterdam zal worden gehouden. Kristin Feireiss, voormalig directeur van het Nederlands Architectuurinstituut, nam hiervoor in 1999 het initiatief. In haar ogen zou de Architectuur Biënnale Rotterdam kunnen uitgroeien tot één in Europa uniek platform, waarop architecten, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers, studenten, cineasten en fotografen uit de hele wereld hun plannen en visies omtrent een specifiek thema voor een breed publiek presenteren. Toen ‘mobiliteit’ eenmaal vast stond als het centrale thema van de eerste Biënnale, heeft het bestuur Francine Houben uitgenodigd om als curator van de grootscheepse architectuurmanifestatie op te treden. Houben (Mecanoo architecten en hoogleraar TU Delft) had voordien in het debat in de aanloop naar de vijfde nota ruimtelijke ordening stelling genomen tegen corridorvorming en gewezen op het belang van de snelweg als publieke ruimte en op de grote gevolgen van mobiliteit voor de inrichting van stad en landschap.

Architectuur Biënnale Rotterdam als laboratorium
Houben heeft om haar pleidooi kracht bij te zetten een onderzoek opgezet om de staat van de snelweg en het Nederlandse snelweglandschap in kaart te brengen onder de titel ‘Holland Avenue’. De biënnale biedt een uitgelezen kans om dit baanbrekende onderzoek, dat over de hele wereld weerklank vindt, uit te breiden tot een spectaculair aantal metropolen, Los Angeles, Pearl River Delta, Jakarta, Mexico City, Tokyo, Boedapest, het Roergebied, Beijing en Beirut. De confrontatie van de onderzoeksresultaten uit verschillende culturen, ieder met een eigen kijk op de betekenis en de effecten van mobiliteit, maakt van deze eerste biënnale een groot laboratorium. In plaats van, zoals te doen gebruikelijk, een collectie kant en klare plannen te exposeren, is gekozen voor een manifestatie met een radicaal ander gezicht. De Architectuur Biënnale Rotterdam krijgt meer de allure van een ontdekkingstocht, van ‘work in progress’, een tocht waarvan de uitkomst niet van tevoren vast staat en die ook gedurende en na afloop van de manifestatie zal worden vervolgd.

Mobility: a Room with a View
Miljarden mensen brengen een groot deel van hun tijd door in auto, bus of trein. Volgens de wet van behoud van reistijd, die universele geldigheid lijkt te hebben, legt een groeiend deel van de wereldbevolking dagelijks steeds grotere afstanden af, maar wel in dezelfde tijd als voorheen. Met de ongekende toename van de actieradius hebben zich mondiaal stelsels van wegen, snelwegen en spoorlijnen ontwikkeld tot een divers mobiliteitslandschap, dat niet alleen meer en meer ruimte in beslag neemt, maar ook stad en landschap gedurig schept en herschept. Mobiliteit heeft de wereld veranderd en oefent grote invloed uit op het dagelijks leven en de dagelijkse beleving van mensen over de hele wereld. Des te meer bevreemding wekt het, dat de grootste openbare ruimte, waarin tallozen zich begeven elke dag opnieuw en soms vele uren lang, zo schijnbaar achteloos tot stand komt. Het netwerk van wegen en spoorwegen is veelal anonieme ruimte, het domein van verkeerskundigen en politici, waaraan ontwerpers nauwelijks te pas komen. Dat mobiliteit niet alleen gaat over files, asfalt en vertragingen, dat voor de reiziger de auto en de trein niet alleen een middel is om zich van A naar B te verplaatsen, maar ook een ‘room with a view’, lijkt aan de aandacht van beleidsmakers te ontsnappen. In hoeverre het ‘mobiliteitslandschap’ dat de laatste decennia zowel in Nederland als overal elders in de wereld is ontstaan, kan worden gestuurd en ontworpen is de centrale vraag die de eerste Architectuur Biënnale aan de orde wil stellen.

De biënnale brengt een groot aantal tentoonstellingen en programma’s die ieder inzoomen op de diverse aspecten van de dagelijkse mobiliteit.

Voor meer informatie en / of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Tineke van den Polder of Fraukje de Wreede: 010 4401331 of per e-mail: tvdpolder@1ab.nl

Programma
Het hoofdprogramma van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam speelt zich af op twee hoofdlocaties: het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en het pakhuis Las Palmas op de Kop van Zuid.

Nederlands Architectuurinstituut
In het NAi is alle aandacht gericht op automobiliteit. Pronkjuweel is de tentoonstelling World Avenue, een multimediale expositie van de resultaten van een internationaal vergelijkend onderzoek naar de meest gebruikte route in de metropolen Los Angeles, het Ruhrgebied, Mexico-stad, Tokyo, Hong Kong, Beijing, Budapest, Beirut en de Pearl River Delta. Daarvoor is in iedere metropool een route uitgekozen met een lengte van 100 kilometer, die vanuit de auto met vier camera’s wordt gefilmd. Tokyo koos hierbij terecht voor de trein omdat de dagelijkse mobiliteit voornamelijk met dit vervoersmiddel plaatsvindt. Allerlei data en eigenschappen van deze tien trajecten worden door onderzoekteams op de plaatselijke universiteit geanalyseerd. Op basis van het onderzoek wordt door de universiteiten een ontwerp gemaakt voor een door hen geselecteerd 10 kilometer lang fragment uit de route. Audiovisuele impressies, onderzoeksresultaten en ontwerpen zullen op de tentoonstelling in extenso worden gepresenteerd. Deze tentoonstelling, gemaakt voor een breed publiek, wordt vormgegeven door Kossmann en de Jong (onder andere verantwoordelijk voor de succesvolle tentoonstelling Wonderland: van Pietje Bel tot Harry Potter in de Kunsthal te Rotterdam).

In het NAi zijn nog twee exposities te zien. Holland Avenue, toont ontwerpen van twaalf internationale architectuuropleidingen voor een gedeelte van het rondje Randstad. De deelnemende architectuur opleidingen zijn:

  • Bartlett School of Architecture, Londen o.l.v. Marcos Cruz
  • Academie van Bouwkunst, Rotterdam

    • studio 1 o.l.v. Enno Zuidema
    • studio 2 o.l.v. Next Architects.

  • Technische Universiteit Delft, Delft o.l.v. Luisa Calabrese
  • University of Toronto, Toronto o.l.v. Dennis Lago
  • Academie van Bouwkunst Amsterdam, Amsterdam o.l.v. Aart Oxenaar
  • Columbia University, New York o.l.v. Hani Rashid
  • Universität Wien, Wenen o.l.v. Zaha Hadid
  • École Speciale d'Architecture, Parijs o.l.v. Odile Decq
  • Pontifica Universidad Catolica de Chile, Santiago o.l.v. Elodie Fulton
  • USI - Academia di architettura, Mendrisio o.l.v. Henk Hartzema
  • Berlage Institute, Rotterdam o.l.v. Alejandro Zaera-Polo

De tentoonstelling Motopia toont de bezoeker de visionaire concepten uit de 20ste eeuw van beroemde ontwerpers. Het merendeel van deze concepten is nooit uitgevoerd, maar ze zijn wel van grote invloed geweest op hoe er over mobiliteit in steden wordt gedacht. De Russische plannen van vlak na Russische revolutie smeren de stad uit langs de snelweg zodat voorzieningen zoals een theater, dicht bij het platteland komen te liggen. Frank Lloyd Wright, bedacht al in de jaren ‘30 de Broadacre City, dit is een prototype suburb waarin iedereen veel ruimte heeft. Le Corbusier bedacht de snelweg als het dak van hoogbouw, waardoor de stad die onder de weg gebouwd wordt, heel mooi in het landschap ligt. Venturi schreef het boek Learning from Las Vegas, waarin de stad verwordt tot een lint van iconen langs de snelweg. Het zijn allemaal ideeën die voor de oorlog ontwikkeld zijn. In de plannen van na de oorlog zie je dat deze ideeën zijn overgenomen en aangepast aan de cultuur, schaalvergroting en welvaart van dat moment. In Motopia worden de historische plannen van ondermeer Kevin Lynch, Frederick Law Olmsted, Iwan Leonidov, Lawrence Halprin, Alison en Peter Smithson groot geprojecteerd op ‘autoruiten’ en tegelijkertijd toegelicht door hedendaagse ontwerpers. Zij geven bovendien aan op welke manier deze historische visies van invloed zijn geweest op hedendaagse ontwerpen.

Concept : Paul Meurs, Max Risselada
Onderzoek: Kristel Leenen
Vormgeving: Kossmann en de Jong

Mobility Lounge, Nai
Meetingpoint met leestafel, internetcafé en workshopruimte.
Vormgeving: Kossmann en de Jong.

Arcade, Nai
Een file van auto’s en andere voertuigen in de arcade van het NAi, die de geschiedenis van mobiliteit illustreert vanaf de jaren vijftig tot heden. In samenwerking met de RAI Vereniging, het Nationaal Automobielmuseum en autoclubs.

Vormgeving: Kossmann en de Jong.

Las Palmas; MOb_Lab
In Las Palmas zal mobiliteit in alle denkbare vormen en gedaantes tot haar grenzen worden verkend. Bekende architecten en kunstenaars en aanstormend talent krijgen in het Laboratorium van de Mobiliteit de ruimte om hun ideeën en toekomstvisies te ontvouwen.

Open Biënnale
In de Open Biënnale wordt een internationale selectie getoond van aanstekelijke projecten op het vlak van openbaar vervoer, milieu, technische innovatie van de auto, experimentele vervoerssystemen, kunst, architectuur en stedenbouw. Maanden lang zijn als een tam tam e-mails over de wereld gestuurd met de vraag of de ontvangers projecten wisten of deden die binnen het thema ‘mobiliteit’ innovatief, experimenteel of anderszins bijzonder waren. Doelstelling van de actie is een wereldwijde inventarisatie en stand van zaken op het gebied van de ruimtelijke inrichting van de dagelijkse beweging. Dat de tam tam een goed functionerend apparaat is, bleek toen er meer dan 300 aanmeldingen binnenkwamen rollen vanuit elke hoek en windstreek. Nog steeds rollen dagelijks de voorstellen binnen. De uitnodiging is naar alle ontwerpende disciplines gegaan waardoor de variatie in het ingestuurde werk zeer groot is. Ook zijn er veel foto- en filmprojecten ingediend die alle aspecten van beweging weerspiegelen en vooral ook de sociale dimensie weerspiegelen.

Om dit grote aanbod goed te kunnen beoordelen en ook thematisch goed aan het publiek over te dragen zijn de inzendingen van het MOb_LAb, Open Biënnale geordend in een aantal categorieën
Road, Verge, Field, Transferia, Fiction/ Non Fiction en Urban Planning.


  • Road
    Deze categorie toont projecten die gaan over het gebruik, inrichting of organisatie van de beweging van A naar B, de route. Deze lijnen zijn wegen, spoor, water en lucht. De projecten gaan over vervoersmiddelen, vormgeving van de lijn door bijvoorbeeld geluidswallen of signalering, bruggen etc;

  • Verge
    Alles dat gelegen is direct aan deze lijn is binnen deze categorie opgenomen. Het is een enkel programma zonder dat er een tweede route wordt aangesneden. Hierbinnen vallen bijvoorbeeld pompstations, parkeerplaatsen, metrohaltes, péage terminals etc.


  • Field
    Buiten de verge, maar wel langs de lijn ligt een gebied dat ervaren wordt vanuit de lijn. Deze invulling heeft invloed op de beleving van de beweging. Hierin vallen landschappelijke projecten en woonfuncties.

  • Transferia
    Deze categorie bestaat uit knooppunten waar twee lijnen elkaar kruizen en waar publieksfuncties en voorzieningen aan zijn toegevoegd. De lijnen kunnen weg, spoor, water en of luchtlijnen zijn de knooppunten stations, luchthavens, transferia etc.


  • Fiction/Non Fiction
    Concepten die niet direct op realiseerbare projecten gericht zijn. Utopieën of zo innoverend dat het nog geen realiteit kan zijn. Ook is het sturen en of controleren van bewegingen opgenomen in deze categorie. Dit zijn over het algemeen virtuele of digitale projecten.

  • Urban planning
    Deze categorie omvat stedelijke ontwikkelingen zoals een nieuwe woonwijk of stadshart die gekoppeld zijn aan een lijn of knooppunt van beweging. Het knooppunt of de lijn profiteert van dit nieuwe stadsdeel, maar ook andersom.

Een quality-team heeft zich over de inzendingen gebogen en een selectie gemaakt die een beeld geeft van de stand van zaken wereldwijd. In het quality-team zitten: Michelle Provoost (architectuurhistorica, Crimson, WiMBy!), Rients Dijkstra (Maxwan), Paul Meurs (Urban Fabric), Wim Pijbes (Kunsthal), Ton de Vos (CBK), de ontwerpers van de tentoonstelling van het bureau Van Traast & Gruzon en medewerkers van de architectuurbiënnale. Van de Nederlandse architecten is het werk van: UN Studio, West 8, KCAP, OMA, Maxwan, Artgeneering, Urban Affairs, LoversVan BergenKolpa, De Architecten Cie., MVRDV te zien. Uit het buitenland zijn de volgende bureaus vertegenwoordigd: Richard Horden, Tenet & Arrighetti Architectes, Atelier Hapsitus, Philippe Samyn, fat ltd, Bolles & Wilson, Odile Deque, Dominique Perrault, Markus Pasing, Rames Najjar, Fernando Romero, Sauerbruch Hutton architecten, Michel Bourdeau.

Ook zijn er vele inspirerende studenten en kunstenaarsprojecten opgenomen van onbekende biënnalesterren. Edith Gruson neemt het ontwerp van de Open Biënnale voor haar rekening

Internationale Tentoonstellingen

Moving Scotland
The Lighthouse, Scotlands Centre for Architecture, Design and City presenteert in samenwerking met Scottisch Executieve de tentoonstelling Moving Scotland. Voorafgegaan door een kort historisch overzicht gaat deze tentoonstelling in op mobiliteit en transport in het hedendaagse Schotland. Aanleiding voor de tentoonstelling is o.a. de grote toename van het wegverkeer in het gebied tussen Glasgow en Edinburgh dat gekenmerkt is door een hoge bevolkingsdichtheid (de helft van de nationale bevolking) en verkeersdrukte, de behoefte aan een strategische aanpak van de plattelandsverbindingen en de druk op het openbaarvervoer. Daarnaast vergen de havens en vliegvelden aanzienlijke infrastructurele investeringen en een aanpak voor duurzame ontwikkeling. Ecologie en duurzaamheid vormen een leiddraad bij het ontwikkelen en het ontwerpen van nieuwe transport- en vervoerssystemen in relatie tot het landschap.



Cities and Mobilities; Architecture on the Move!
Op initiatief van de Alliance Francaise Rotterdam, brengt het Institut pour la Ville en Mouvement en de PSA uit Frankrijk in samenwerking met de AFAA, de tentoonstelling Cities and Mobilities; Architecture on the Move! Deze tentoonstelling is een stellingname tegen no-go-areas. De publieke ruimte moet zowel esthetisch als praktisch zijn, zowel voor de voetganger en fietser als voor gemotoriseerd verkeer. In het leven van dag tot dag wordt de gebruiker van de stad ‘mishandeld’. De voetganger mag regelmatig ergens niet langs en de objecten die bedoeld zijn om ons te beschermen zoals geluidsschermen en rotondes doen het tegendeel doordat ze afscheiding in de hand werken. De tentoonstelling biedt vijf thema’s over mobiliteit die geïllustreerd worden door een veertigtal internationale projecten, en is daarmee een manifest over hoe in de toekomst de openbare ruimte ontworpen kan worden.



De reconstructie van Ground Zero
The Civic Alliance to rebuild Downtown New York, in samenwerking met the Regional Plan Association brengt een tentoonstelling naar Rotterdam over de reconstructie van Ground Zero in relatie tot de structuurplannen voor Lower Manhattan en de regio. Specifiek wordt ingegaan op de coalitie van circa 80 partijen die momenteel mee denken en meepraten met The Lower Manhattan Development Corporation over de wederopbouw van het gebied van de World Trade Center dat vernield werd door de terroristische aanval op 11 september 2001.

Lower Manhattan staat momenteel bekend als het derde zakencentrum van de Verenigde Staten, na Midtown Manhattan en The Loop in Chicago. Het zakencentrum bestaat vooral uit the New York Stock Exchange (Wall Street) en het voormalige World Trade Center. Ruwweg een half miljoen mensen pendelt dagelijks naar een gebied zo groot als een vierkante mijl. Prominent in deze tentoonstelling is daarom een film: `New York: New City` over de ondergrondse metrostad van New York. Via animaties worden toekomstscenario´s gepresenteerd voor een verbeterde metrosysteem met knooppunten naar de regio.

DARC
Namens Italië is een bijdrage geïnitieerd door DARC, Direzione Generale per l'architettura e l'arte contemporanee van het Ministerie van Cultuur. DARC zal een multimediatentoonstelling presenteren met recente projecten in Italië die in verband staan met mobiliteit. Hiervoor komen o.a. in aanmerking: de internationale prijsvraag voor een nieuw treinstation in Rome, Florence en Turijn alsook de prijsvraag voor de havens van Genua en Trieste.

Ruimte voor Mobiliteit
Een rijksbrede presentatie van een serie van plannen en projecten over mobiliteit en ruimtelijke ordening. Coördinatie Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Mario Fruianu.

Shortlist

  • Snelweghuis, Rijkswaterstaat Wegen naar de Toekomst
  • Vervoer in de toekomst, Rijkswaterstaat, Wegen naar de toekomst
  • Auto van de toekomst, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, DGP, MDV
  • Fysieke infrastructuur / grenzeloze weg, Rijkswaterstaat, Wegen naar de toekomst
  • HSL, Atelier HSL
  • Zuiderzeelijn, Projectbureau Zuiderzeelijn
  • Grote Sleutelprojecten, Ministeries VROM, Atelier Rijksbouwmeester, Ministerie van Verkeer en Waterstaat
  • Routeontwerp A12, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, DWW
  • Nationaal Verkeers- en Vervoersplan, Ministerie van Verkeer en Waterstaat
  • Video installatie over het dierenleven op en om de snelweg van de tentoonstelling
  • De Plattegrond van een eend van Kasteel Groeneveld, ministerie LNV.

Rotterdam: De Stadsreiziger, Las Palmas
Presentatie van nieuwe plannen door de gezamenlijke gemeentelijke diensten en de stad Rotterdam. De dienst dS+V brengt een publicatie uit.

Internationaal Forum voor Debat
De Architectuurbiënnale is een onderzoekende Biënnale. Om een veelzijdig en vruchtbaar debat te garanderen tussen deskundigen en deelnemers aan de Biënnale en met belangstellenden, wordt er niet alleen bij de opening en ter afsluiting, maar voor de hele duur van de Biënnale een uitgebreid programma met symposia, lezingen en discussies georganiseerd. Tijdens het debatprogramma komen de volgende issues ter sprake: de inhoudelijke verbreding van het beroep van architecten m.b.t. mobiliteit anno 2003, de uitdaging van architectuuropleidingen om nieuwe bruggen te slaan naar deze praktijk en de vraag of overheden en opdrachtgevers architecten moeten betrekken in interdisciplinaire ontwerpteams voor het ruimtelijke beleid. Prominent in het debatprogramma is het openingsweekend van 7 tot 11 mei 2003. Overdag zijn er twee symposia gepland: één over de tentoonstelling World Avenue en één over Holland Avenue met sprekers uit o.a. Mexico, Tokyo, Boedapest, Hongkong, Jakarta en Aken. ´s Avonds zullen enkele Star speakers hun bijdrage leveren aan de internationale discussie over mobiliteit. Dit zijn onder andere Kristin Feireiss, Toyo Ito, Dominique Perrault en Odile Decq. Daaropvolgend zullen tijdens vier publieksweekenden ook themalezingen worden gehouden. Iedere zaterdagmiddag zullen er in MOb_LAb Public Dialogues plaatsvinden waarin een aantal deelnemende exposanten van de Open Biënnale aanwezig zijn om hun projecten toe te lichten aan het publiek. In juni wordt er een Lagerhuisdebat georganiseerd.

Indesem
Gelijktijdig met de architectuurbiënnale organiseert Indesem van 18 tot 25 mei 2003 in samenwerking met de Technische Universiteit Delft faculteit Bouwkunde in Delft een International Design Seminar voor de jonge generatie studenten en ontwerpers. Thema is 'Fast Forward; a driving perception´.

Droom je weg
In het educatieve programma Droom je Weg kunnen kinderen zich groepsgewijs en individueel uitleven op het thema mobiliteit. Net als de ontwerpopgave die de architecten wereldwijd voor Holland Avenue hebben meegekregen krijgen de kinderen een vergelijkbare opdracht: Ontwerp je eigen snelweg. Daarnaast wordt in samenwerking met de Bond van Nederlandse Architecten en de Stichting Bouwen in de Beurs het project Droom je weg en bouw georganiseerd. Vijfhonderd kinderen maken ieder een meter route die aan het eind van de dag tot een grote wereldweg samengevoegd wordt. Architecten zijn aanwezig om kinderen te helpen of zorgen voor een intermezzo door te vertellen hoe zij vanuit hun vakgebied en beleving tegen het mobiliteitslandschap en het mobiliteitsvraagstuk aankijken.

City Program
De Rotterdamse kunstinstellingen, musea en galeries in en rond het Museumpark organiseren in eigen huis een programma gedurende de manifestatie die in het teken staat van het thema Mobiliteit. Zo gaat het Natuurmuseum een tentoonstelling genaamd The Human Vector wijden aan de symbiose tussen stadsnatuur en infrastructuur en hoe de laatste de migratie en verspreiding van dier- en plantensoorten bevordert. In het verlengde van deze tentoonstelling rijdt door Rotterdam een Mobiel Natuurreservaat; een stadsbus die door stedenbouwkundige en kunstenaar Ton Matton is ingericht en beplant is als mobiel natuurgebied. De bus wordt o.a. ingezet voor natuurexcursies in de stad en voor lezingen over stadsecologie. Het Nederlands Fotomuseum brengt de fototentoonstelling Vrrooomm! Vrrooomm! over carculture samengesteld door Hans Aarsman. Ook brengt Siebe Swart zijn fototentoonstelling ‘Panorama Nederland, veranderend landschap & infrastructuur met een interactieve beeldbank. Swart fotografeert sinds 1998 de grote infrastructurele projecten die momenteel in Nederalnd gerealiseerd worden en de transformatie van het landschap die daardoor ontstaat. Het Goethe Institut brengt een publiekspavilioen Cocobello en een utopische animatie van een futuristisch Europees railnet Zoomtown in Las Palmas. In eigen huis zal Suzanne Weirich van de Kunstacademie Hamburg een ontwerpproject ´mobile settings´ voor Rotterdam tentoonstellen. Verder brengt V2_Lab het project MIR. Microgravity Interdisciplinary Research. Dit betreft een tentoonstelling en symposium waarin de beleving van ruimtevaart, zero gravity en verticale oriëntatie worden onderzocht in relatie tot architectuur. In Witte de With, center for contemporary art stelt Catherine David een presentatie samen getiteld Contemporary Arab representations-Cairo van audiovisuals, fotografie, cartoons en politieke karikaturen, performance en theater over Cairo. Het Architectuur Instituut Rotterdam houdt doorlopend het programma Stad Op Straat waarvan de beleving van de culturele diversiteit in d
e publieke ruimte en het onderzoek van potenties voor stedelijke ontwikkeling, centraal staat. Langs de Culturele As van de Witte de Withstraat en omgeving worden galeriewandelingen georganiseerd naar o.m. Ram Foundation, Brave New Art at Bruce, Galerie Delta, Galerie Mirta Demare Art en Galerie Liesbeth Lips die ieder een expositie in het kader van mobiliteit dan houden. Bovendien wordt het Architectuur Filmfestival Rotterdam van 11-15 juni 2003 in Cinerama en Kriterion gehouden. Overige deelnemende instellingen zijn onder andere het Maritiem Museum Rotterdam, TENT.Centrum Beeldende Kunst en het Chabot Museum met een tentoonstelling Woody van Amen & Global Dimensions.


Overzicht City Program
Programma in culturele instellingen, musea en galeries in Rotterdam.

  • NEDERLANDS FOTOMUSEUM, Frits Giertsbergen
    Vrrooomm! Vrrooomm!
    22 juni - 31 augustus.
    Tentoonstelling samengesteld door fotograaf en publicist Hans Aarsman.

    Panorama Nederland
    27 april - 30 mei
    Tentoonstelling over veranderend landschap en infrastructuur van Siebe Swart.

  • NATUURMUSEUM ROTTERDAM, Jelle Reumer
    The Human Vector
    7 mei - 1 juni

    Mobiel natuurreservaat, Ton Matton
    7 mei - 7 juli
    Junglebus met excursieprogramma in samenwerking met Rotterdam Marketing. Junglebus wordt ingezet als pendelbus NAi-Las Palmas en kan worden gebruikt als accommodatie voor sponsorbijeenkomsten.

  • KASTEEL GROENEVELD
    Sim Visser
    Plattegrond van een eend
    9 mei - 30 november
    Tentoonstelling met begeleidende activiteiten: een andere kijk op de snelweg als fascinerend ecosysteem. Samenwerking met het Natuurmuseum wat betreft een computerspel over de snelweg en overstekende dieren. In het najaar vindt over dit onderwerp een Masterclass door Francine Houben plaats in Kasteel Groeneveld, Baarn.

  • ARCHITECTUUR FILMFESTIVAL ROTTERDAM
    11 - 15 juni
    Thema´s zijn Maaskant ter gelegenheid van 50 jaar Groothandelsgebouw en een filmprogramma over het leven in een metropool in relatie tot de hoofdtentoonstelling in het NAi. Filmtheaters Cinerama en Kriterion, Rotterdam

  • CHABOT MUSEUM, Jisca Bijlsma
    Tentoonstelling Woody van Amen & Global Dimensions, inside outside, upside downside
    6 april -22 juni




  • GALERIES WITTE DE WITHSTRAAT

    • Galerie Bruce
      Tourism and travelling is making the world a better place
      15 mei-15 juni

    • Galerie Delta
      Ron van der Ende
      7 mei -31 mei

    • Ram/Ram Foundation
      4 mei - 7 juli
      A&D room: Jeanne van Heeswijk (project) en Matali Crasset (mobiele meubels)
      Vitrine: Thea Tolma, draagbare objecten gemaakt van binnenbanden.
      Videoroom: Ilona Lenard, project met nieuwe media.

    • Mirta Demare
      Fabiana Barreda, Rubens Mano.

    • Liesbeth Lips
      Linda Dul “Mobiliteit”
      17 mei - 15 juni


  • Goethe Institut, Sabine Hentzsch

    • Zoomtown, Peter Haimerl
    • Publiekspavilioen Cocobello buiten Las Palmas, Peter Haimerl.
    • Programma in het Goethe Institut n.t.b.
    • Prof. Susanne Weirich van de Kunstacademie Hamburg zal met haar studenten "mobile settings" voor Rotterdam te ontwerpen en presenteren.



  • MARITIEM MUSEUM ROTTERDAM, Coen Schimmelpenninck van der Oije
    Presentatie en maquette van Rotterdamse haven en Gemeentelijk Havenbedrijf.
    7 mei -7 juli

  • ARCHITECTUUR INSTITUUT ROTTERDAM, Annemie Devolder
    Slotmanifestatie ‘Stad op Straat’
    5 juli -6 juli.
    Stad op Straat tijdens publieksweekenden met een excursieprogramma.

  • V2_Lab, International Lab for Unstable Media, Anne Nigten
    MIR over micro zwaartekracht en gewichtsloosheid, interdisciplinaire research over de relatie tussen architectuur en ruimtevaart. Tentoonstelling, lezing en een symposium.

  • WITTE DE WITH, Centre for Contemporary Art, Catherine David
    In depth Cairo.
    Audiovisuals en ander werk over Caïro van o.a. Mona Zakariya, architect, Hassan Khan, video en geluid, Sherif Al Azme, video, Randa Shaath, fotografie, Golo, cartoons en politieke karikaturen, Ahmad El Attar, performance en theater.

  • TENT.CBK, Arno van Roosmalen
    Programma in ontwikkeling.

  • KUNSTHAL ROTTERDAM, Wim Pijbes
    Parkzaal
    7 mei -18 mei
    Aula activiteiten in Openingsweekend, star speakers festival en lezingen

  • MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN, Chris Dercon

    • Heropening nieuwe vleugel, 8 mei
    • Tentoonstellingen Digital Depot en The Making of Things
    • Design Prijs met tentoonstelling, themaweekend over mobiliteit

  • ALLIANCE FRANÇAISE, Emmanuel Michaud

    • Samenwerking La Ville en Mouvement in Las Palmas
    • Samenwerking lezingenprogramma.


Build for Life