Algemeen

Interlin-site omgevormt tot groene woonomgeving

De herbestemming van zonevreemde bedrijven in centra van steden en gemeenten is een uitdrukkelijke wens van de overheid en kadert als dusdanig in het Structuurplan Vlaanderen. De betreffende richtlijnen moeten een blijvende oplossing bieden voor soms netelige dossiers, die reeds jaren of zelfs decennia lang aanslepen. Er wordt concreet gezocht naar oplossingen waar alle partijen, in casu de overheid, het zonevreemde bedrijf en de omwonenden zich kunnen in vinden.

Een beladen historiek
Jarenlang vormde de locatie van Interlin een heet hangijzer te Beveren-Leie. Zowat iedereen zat lang gevangen tussen argumenten pro, met name het behoud van arbeidsplaatsen aan de ene kant en de roep om een leefbare woonkern, zonder geluids- of geurhinder aan de andere kant. In de loop der jaren raakte het bedrijf zelfs helemaal ingesloten door het uitdeinend woongebied.

Dat het zo niet verder kon en er op termijn een definitieve regeling moest gevonden worden, zoveel was intussen duidelijk. Die oplossing kwam er eerder dit jaar, wanneer Groep Huyzentruyt en de NV. Agglo een overeenkomst bereikten, waarbij Groep
Huyzentruyt de Interlin-site aankocht. Bedoeling was uiteraard om deze plek op te waarderen en om te vormen tot een rustige, aangename, groene woonzone.

“Architecten Cnockaert” ontwerpt
Een project van dergelijke omvang – we spreken hier toch over een oppervlakte van 6 hectare – mag niet licht opgevat worden. Zijn impact op de omgeving is immers niet te onderschatten. Vandaar dat Groep Huyzentruyt meteen verschillende architecten- en studiebureau’s aanschreef. 6 goed gestoffeerde dossiers werden weerhouden, van de hand van Groep Planning, Technum, Arcadis, Architecten Cnockaert, D+A Consult en Buro II.

Hun visie op de ruimtelijke invulling werd beoordeeld door een werkgroep van deskundigen van AROHM, de Intercommunale Leiedal en de stad Waregem. Na diverse overlegsessies en selectierondes kozen ze unaniem voor het voorstel van “Architecten Cnockaert” uit Kortrijk. Hun thema “Wonen in het park” sprong eruit door de kracht die uitging van het geheel. Er werd een aanzienlijk deel voorzien als openbaar domein met parkfunctie. Langs strakke groene lanen krijgt elke individuele woning rechtstreeks toegang tot het park. Het hoofdaccent komt te liggen op wonen, groen en ontspanning. Een groot contrast met de industriële activiteiten van weleer.

Een meerstappenproject
Het concept wordt voor het ogenblik nog verder verfijnd in overleg met de diverse actoren en de vergunningsprocedure werd opgestart. Verwacht wordt dat de slopingswerken zullen aanvangen halfweg 2005. Hierop aansluitend zijn de wegenis- en rioleringswerken gepland. De eerste afgewerkte woningen kunnen we verwachten vanaf 2006.

Het woonpark zal bestaan uit enerzijds 5 units appartementen met 2, 3 of max. 4 bouwlagen. Er gaan momenteel stemmen op om één van deze units te vervangen door een seniorie. Wellicht zullen ook op het gelijkvloers van de appartementen andere functies beschikbaar gesteld worden, zoals eventueel een buurtwinkel/kleine superette en een wassalon. Anderzijds komen in het park individuele woningen. Eens afgewerkt zal de site in totaal een 150-tal wooneenheden tellen.

Omtrent de stijl van de individuele woningen werden nog geen definitieve beslissingen genomen. Om de kracht van het geheel niet teniet te doen, staat het nu toch al vast dat alle woningen in een harmonieuze stijl zullen opgetrokken worden. Momenteel zitten de plannen van de woningen al volop in studiefase.
Build for Life