Vloerbekleding

Interieur: Lopen op knikkers en parmaham

Er duiken voortdurend nieuwe vloertrends, -technieken, -materialen en -toepassingen de kop op, elk met zijn eigen specifieke voor- en nadelen, zowel op functioneel als esthetisch vlak. En zoals tapijt in vele uitvoeringen kan worden geleverd, zo zijn de nieuwste noviteiten op vloergebied ook leverbaar in de meest uiteenlopende kleuren, dessins en materialen.

Als een rode draad loopt hierdoor het industriële karakter van de nieuwste vloeren. Deze vloeren verplaatsen zich steeds meer van de industriële sector naar de woningbouw. Het zijn de mensen die van een strak en modern interieur houden die kiezen voor zo'n gelikte vloer. En los van het esthetische aspect zijn deze allernieuwste soorten vloerbedekking ook nog eens bijzonder duurzaam en veelzijdig. Sommige materialen werken zo inspirerend dat zij een hele nieuwe lichting kunstenaars voortbrengen. Een voorbeeld hiervan is Ivo Buys. Hij liet na een carrière in de vloersector zijn creatieve geest de vrije loop en ontwerpt designvloeren van kunsthars. In het boek 'Gevloerd' van uitgever Lannoo Terra vertelt Buys: "De mogelijkheden voor dit soort designvloeren zijn werkelijk onbeperkt. Zo kreeg ik onlangs de vraag een kunstharsvloer te creëren in de kleur van parmaham en een met wolkeneffecten. Ik heb mijn fantasie aan het werk gezet en uiteindelijk aan die klant voorgesteld echte plakjes parmaham onder een transparante laag in de vloer te verwerken. Behalve etenswaren verwerk ik ook regelmatig allerlei objecten in mijn vloercreaties."

Als voorbeelden hiervan noemt hij juwelen, stukgemalen nephorloges, knikkers en speelgoed. Een bijzonder veelzijdig materiaal dus die kunsthars. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van andere innovatieve vloeren? Laat u dan inspireren door een globaal overzicht van de eigenschappen van bijvoorbeeld een vloer van polyurethaan of eentje van geweven pvc.

Wilt u meer weten over deze en andere vloeren, raadpleeg dan het vloerenboek 'Gevloerd'. Deze 'vloerenalmanak' met gedetailleerde foto's biedt een antwoord op veel van uw vragen, doordat er een objectief overzicht gegeven wordt van de meest innovatieve en vaak verrassende vloermaterialen. Te verkrijgen via Lannoo Terra, ISBN 90-209-5397-4, prijs ¬39,95.

Gepolierde betonvloeren

Wellicht het opvallendste voorbeeld van een vloertype dat oorspronkelijk bedoeld was voor de industriële sector, maar om uiteenlopende redenen steeds vaker wordt toegepast in woningen. De vloer bestaat uit gewapend beton met een ingepolierde kwartslaag. In essentie is het functionele karakter belangrijker dan het esthetische, maar juist vanwege de industriële look, is deze vloer steeds populairder bij particulieren. Voordelen : zeer slijtvast en duurzaam, strak uiterlijk, onbrandbaar, hittebestendig, onderhoudsvriendelijk, te combineren met vloerverwarming. Nadelen: slipgevaar wanneer het nat is, vlekgevoelig, geeft stof af, gevoelig voor scheuren en naden.

Roestvrijstalen vloerplaten

Een soort voerbedekking die onlangs pas het levenslicht zag. In de roestvrijstalen vloerplaten zitten nopjes gedrukt die op een betonnen vloer geplakt worden met speciale lijm. Bij particulieren is deze vorm nochtans alleen bruikbaar bij trappen (of misschien de badkamer en het toilet?). Mooie effecten krijg je door de platen te combineren met bijvoorbeeld natuursteentapijt (zie foto) of hout. Voordelen: erg duurzaam, zeer onderhoudsvriendelijk, zeer onderhoudsvriendelijk, innoverend, warmte-isolerend, antistatisch, kan op maat gesneden worden. Nadelen: vrij duur, arbeidsintensieve plaatsing, niet combineerbaar met vloerverwarming, slechts beschikbaar in een kleur.

Kunsthars designvloer

Kiest u voor een kunsthars designvloer dan kiest u voor een volledig op maat gemaakte, unieke vloer. Er kan naar hartelust mee worden geëxperimenteerd, met als gevolg verrassende effecten als wolkenmotieven, aluminium pigmenten of andere fascinerende creaties. Het leg- en afwerkproces is ingewikkeld, maar ligt de vloer eenmaal dan zijn slijtsporen de eerste tien jaar ondenkbaar. Een toplaag is wel een vereiste in verband met de krasgevoeligheid van deze vloer. Voordelen: origineel op maat gemaakt, slijtvast, oneindig veel kleuren en effecten, snel gelegd en beloopbaar, redelijk onderhoudsvriendelijk, combineerbaar met vloerverwarming. Nadelen: kan erg duur zijn, zonder topcoating minder krasbestendig, moet gelegd worden door experts.

Polyurethaan gietvloer

Met de toegenomen populariteit van lofts en andere vormen van industriële woninginrichting zijn steeds meer industriële vormen en materialen overgewaaid naar de particuliere sector. Zo ook op het terrein van vloerbedekking. Als we kijken naar innovaties op het vlak van synthetische vloeren dan loopt de polyurethaan gietvloer voorop. Grootste voordeel van deze vloer is dat hij naadloos is, waardoor een vloeiende overgang tussen verschillende ruimten in het huis ontstaat. Voordelen: hygiënisch, duurzaam, volledig naadloos, waterdicht, blijvend elastisch, bijzonder slijtvast, makkelijk in onderhoud, leverbaar in 70 kleuren mat of glans, bestand tegen chemicaliën, zuren, oplosmiddelen. Nadelen: slecht te combineren met een klassiek interieur, slipgevaar bij vochtplekken, kost vier dagen om te leggen.

Geweven PVC

Ook overgewaaid uit de industriële sector: de geweven vloerbedekking. IJzersterk, vuurbestendig, een hoge geluidsabsorptie en bijzonder slipvast. Daarnaast is de geweven pvc-vloer bijzonder decoratief vanwege het ruime kleurenassortiment en patronen en symbolen. Dit veilige vloertje is daarnaast ook nog naadloos en dankzij de waterdichte structuur makkelijk schoon te houden. Voordelen: toepassingen binnen en buiten, vuurbestendig, lange levensduur, interessante prijsklasse, veel kleurschakeringen mogelijk. Nadelen: ruw, stug oppervlak, niet geschikt voor blootsvoets gebruik.