Installateurs laten social media kansen op b2b en b2c liggen

13 februari 2012 Bron: USP Marketing Consultancy
Social media veroveren langzaamaan steeds meer plaats in de businessplannen van bedrijven. Niet alleen op de b2c-markt, maar ook voor de b2b-markt kunnen deze nieuwe mediavormen worden ingezet om potentiŽle klanten te bereiken. BouwKennis vroeg aan installateurs welke social media netwerken zij gebruiken om klantcontact te leggen. Vooral LinkedIn is hierbij populair. Installateurs zijn ook bereid zich aan te sluiten bij Facebook of Hyves om ervaringen met collegaís uit te wisselen.

  • LinkedIn meest gebruikt om particuliere en zakelijke klanten te bereiken
  • E-installateur gebruikt meer social media dan W-installateur
  • Gemiddeld vier op de tien installateurs wil zich aansluiten bij social media groep om ervaring te delen met collegaís

Social media staan sterk in de belangstelling. De populariteit van sociale netwerken zoals Twitter, LinkedIn en Facebook groeit nog steeds. Regelmatig verschijnen er marketingadviezen dat bedrijven de online media moeten opnemen in hun bedrijfsprocessen. BouwKennis onderzocht van welke online netwerken elektrotechnische installateurs (E-installateurs) en werktuigkundige installateurs (W-installateurs) gebruikmaken om consumenten en zakelijke klanten te bereiken.

Particuliere klanten
Installateurs zetten nog altijd niet vaak social media in om consumenten te bereiken. Van de E-installateurs zegt 72% geen online netwerken te gebruiken. Onder W-installateurs is dat percentage nog groter, namelijk 81%. Een jaar geleden gebruikte echter nog ongeveer 90% van de installateurs geen social media. Zowel E-installateurs als de W-installateurs gebruiken LinkedIn het vaakst om particuliere klanten te bereiken, respectievelijk 21% en 14%. E-installateurs zetten Facebook in als tweede social media tool en Twitter en Hyves volgen daarna.

W-installateurs gebruiken de andere drie mogelijkheden maar zelden. Opvallend, gezien het feit dat LinkedIn vooral een online netwerk is voor professionals en niet direct om consumenten te bereiken.

Zakelijke klanten
Ook voor de zakelijke markt worden de sociale netwerken niet vaak gebruikt. Van de E-installateurs en W-installateurs geeft respectievelijk 79% en 76% aan dit middel nooit te gebruiken. Als ze wel contact leggen via online netwerken, dan gaat dit wederom voornamelijk via LinkedIn. Waar voor de particuliere markt vooral de E-installateurs voor dit medium kozen, is dat voor de zakelijke markt andersom. Meer W-installateurs dan E-installateurs maken gebruik van LinkedIn. Facebook wordt door 6% van de E-installateurs nog wel gebruikt om businesscontacten te leggen, maar over het algemeen zien de installateurs weinig heil in het gebruik van Twitter of Hyves. Niet verwonderlijk, omdat LinkedIn gezien wordt als businessnetwerk. Facebook en Hyves worden vooral door studenten en scholieren gebruikt.


Gebruik van social media netwerken om klanten te bereiken (in %)

Bron: BouwKennis Marketing Score Card Trends en Ontwikkeling Installatie, oktober 2011

Aansluiten bij online collegaís
Over het algemeen geldt dat E-installateurs vaker dan W-installateurs social media inzetten om potentiŽle klanten te bereiken. LinkedIn zal door de installateurs vooral gebruikt worden om in groepsverband ervaringen uit te wisselen en een netwerk aan te leggen. Aan de installateurs is ook gevraagd of zij zich aan zouden sluiten bij een groep op Hyves of Facebook als een handelaar of fabrikant die voor collegaís aan zou maken (BouwKennis Communicatie Monitor 2011). Vooral W-installateurs (43% (zeer) mee eens) geven aan zich aan te willen sluiten bij een groep op Hyves of Facebook om ideeŽn en belevingen te delen. Van de E-installateurs is 37% het er (zeer) mee eens. Bij beide groepen staat ongeveer 40% neutraal tegenover deze vraag. Voor handelaren en fabrikanten liggen hier kansen om installateurs meer bij hun bedrijf te betrekken.

Social media in marketingmix
Installateurs maken nog steeds weinig gebruik van social media. Vergeleken met een jaar geleden zijn ze al iets meer actief op sociale netwerken om potentiŽle klanten te bereiken. Vooral LinkedIn is populair. Installateurs gebruiken daarnaast ook nog Facebook voor de particuliere markt. Ze zien geen heil in de andere netwerken. De rol van social media in de samenleving zal de komende jaren groter worden. Consumenten oriŽnteren zich nu al regelmatig via het internet op nieuwe producten en doen ook al online aankopen. Online strategieŽn worden in de toekomst dus belangrijker en de verwachting is dan ook dat installateurs steeds actiever zullen worden op social media.

Iedereen die social media nu nog links laten liggen, moet zich realiseren dat deze media transparant zijn. Op social media wordt namelijk over elke branche gepraat, dus elk bedrijf is indirect al bij dit proces betrokken. Diegene die nu voorop loopt en investeert in de online ontwikkelingen, zal straks optimaal van de voordelen kunnen profiteren.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo