Algemeen

Insecten weren, thuis én in Congo

We maken ons op voor de nazomer. Maar ook in deze periode zijn insecten actief. Uit onderzoek is gebleken dat er steeds meer insecten in ons land zijn en dat deze een langere periode actief zijn. Geen zin om uit je slaap te worden gehouden door gezoem of wil je niet hoeven worstelen met een klamboe? Dan zijn horren de oplossing: je ventileert het huis en houdt insecten buiten zonder in te moeten leveren op comfort.

Het insectenseizoen strekt zich over een steeds langere periode uit. Horren zijn dan zeer effectief, ook vanwege pollen in de lucht. Mensen met hooikoortsklachten zijn vaak geneigd op mooie dagen ramen en deuren gesloten te houden zodat ze minder last hebben van een loopneus en geïrriteerde ogen. Een hor met speciaal pollengaas houdt behalve insecten ook pollen buiten. Zo kan iedereen in huis genieten van frisse lucht.

Plisséhordeuren zijn populair en het hele jaar door effectief. Doordat het gaas in de plisséhordeuren gevouwen is, is het duidelijk zichtbaar bij gebruik. Wanneer de gesloten deur opgevouwen is in de cassette, is deze daarentegen haast onzichtbaar. Daarnaast is het niet mogelijk te struikelen over het profiel van de deur, omdat plisséhordeuren zonder omkadering worden bevestigd. Wanneer de winter nadert kan de plisséhordeur weer gedemonteerd en opgeborgen worden.

Ook Rolhorren worden veel toegepast, deze nemen weinig ruimte in en zijn gemakkelijk in gebruik. Rolhorren zijn handig voor ramen die regelmatig geopend worden. Door de keuze uit verschillende gaassoorten (zoals zonwerend en pollenwerend) en profielkleuren, zijn de horren mooi aan te sluiten bij de kleur van de kozijnen of de buitenzonwering. Hierdoor vormt het een mooi geheel.

De meeste horren worden hier in de eerste helft van het jaar aangeschaft. Luxaflex speelde hierop in met een actie waarmee wederom Cordaid Memisa ondersteund werd. Voor elke hor die in april, mei of juni werd verkocht, gaf Luxaflex ook dit jaar een muskietennet weg via Cordaid Memisa. De bijhorende cheque werd op 15 augustus in ontvangst genomen. Met dat geld kunnen 5224 moeders worden voorzien van muskietennetten ter bescherming tegen malaria. De actie werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. “Malaria is één van de voornaamste doodsoorzaken in Congo. Terwijl je hier met het plaatsen van horren je op een eenvoudige manier beschermt tegen vervelende insecten, is in Congo een muskietennet van levensbelang,“ vertelt Lisette van Zelst van Luxaflex Nederland. “We wilden op een praktische en doeltreffende manier de moeders en kinderen in Congo beschermen tegen malariamuggen.”
Build for Life