Nieuwbouw

Innovatief cellenbeton voor historisch Rijksarchief Brugge

Op zondag 13 mei vindt de zesde editie van de Open Wervendag plaats: de perfecte gelegenheid om opmerkelijke bouwwerven van dichtbij te bekijken. Algemene Aannemingen Van Laere zet de unieke werf van het nieuwe Brugse Rijksarchief in de kijker. Ook innovator in cellenbeton Cellumat neemt als leverancier van Van Laere deel aan het event.
Na de zomer van 2012 opent aan de Brugse Predikherenrei een hypermodern en opvallend Rijksarchief zijn deuren. Het zal in totaal 29 kilometer archiefrekken herbergen. Onder het archief komt parkeerruimte voor 200 wagens. Architect Olivier Salens van Salens Architecten zorgde voor een modern en opvallend ontwerp. De bakstenen buitenmuren laten het harmonieus inpassen de omgeving.

Voor de binnenmuren werd met cellenbetonblokken van Cellumat resoluut gekozen voor functionaliteit en duurzaamheid. Verantwoordelijke projectleider Geert Kinget van Algemene Aannemingen Van Laere: “Voor de archiefruimtes, die 6 meter hoog zijn, kozen we voor Cellumat-blokken van 20 cm dik. Die zijn perfect combineerbaar met de betonnen kolommen van 20 cm breed en ze zijn heel makkelijk te verwerken, wat de bouwsnelheid ten goede komt. Dankzij hun uiterst lage warmtegeleidbaarheid (λ 0,09 W/mK) kan het gebouw bovendien het E-peil 82 halen.”

Dominique De Cock, Gedelegeerd Bestuurder van Cellumat, vult aan: “De keuze voor Cellumat door een grote speler als Van Laere bevestigt het vertrouwen van de markt in de kwaliteit van onze producten en in de service die wij onze klanten bieden. Zo kon Van Laere op onze expertise rekenen bij de planstudie en garandeert onze logistieke organisatie een permanente bevoorrading van de werf. Met een permanente stock van 10.000 m³ producten kan Cellumat trouwens flexibel inspelen op elke vraag van de markt.”

De werf van het Rijkarchief te Brugge wordt uitgevoerd in het kader van een publiek-private samenwerking. Bouwbedrijf Van Laere voert de werken uit in eigen beheer. Het Rijksarchief zal verhuurd worden aan de Regie der Gebouwen. De parking zal geëxploiteerd worden door een 100% dochteronderneming van Van Laere.

Op zondag 13 mei krijgt u de unieke kans om deze bouwwerf van dichtbij te bekijken. Open Wervendag – een organisatie van de Confederatie Bouw – is één van de grootste bouwevenementen in ons land. In 2011 bezochten niet minder dan 80.000 mensen een divers aanbod bouwwerven. Meer informatie over de Open Wervendag vindt u op www.openwervendag.be.

Praktische info
- Wanneer? : zondag 13 mei van 10.00u tot 17.00u; er zijn doorlopend rondleidingen
- Waar? : Predikherenrei 4, 8000 Brugge

Wij hebben een aantal werven voor u in een fotospecial samengevat, zodat u alvast kunt bepalen welke werf u graag wilt bezoeken. Bekijk de fotospecial van de werven in West-Vlaanderen. Klik hier.

Ook interessant