Algemeen

Ingenieurs lanceren innovatieve energieconcepten in België

Techniplan Adviseurs en ABT gaan samenwerken bij de introductie van innovatieve energieconcepten op de Belgische markt. Dat hebben beide advies- en ingenieursbureaus vandaag bekendgemaakt. De twee zien veel mogelijkheden voor het gebruik van omgevingswarmte, zoals oppervlaktewater, voor koeling en verwarming. “Nieuwe concepten bewijzen zich inmiddels in de praktijk. Ook in België kunnen we daarmee de CO2-uitstoot en de energierekening fors omlaag brengen”, zegt Isabelle Goossens, vestigingsmanager van ABT in Antwerpen.

Volgens de Kyoto-afspraken moet België in 2012 5,2 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. De Vlaamse minister van Leefmilieu, Hilde Crevits, denkt dat daarvoor nog veel zal moeten gebeuren. Eind vorig jaar keurde het Vlaamse parlement haar voorstel goed om bij gebouwen groter dan 1000 m2 onderzoek naar alternatieve energiesystemen verplicht te stellen. Dat soort onderzoeken zijn al jaren een specialiteit van Techniplan Adviseurs.

“In Nederland hebben we al twintig jaar ervaring met alternatieve energiesystemen”, zegt Marc Douma, directeur van Techniplan Adviseurs. “Behalve technische effectiviteit staat daarbij financiële haalbaarheid centraal. In Rotterdam bouwen we nu een systeem waarbij gebouwen worden gekoeld en verwarmd met behulp van oppervlaktewater. De CO2-uitstoot is daardoor 60 procent lager en de terugverdientijd van de extra investering is slechts 5 jaar.”

Goossens denkt dat alternatieve energiesystemen ook in België een grote toekomst hebben. “Projectontwikkeling in België is over het algemeen versnipperd. Projecten hebben vaak allemaal hun eigen installaties en eigen voorzieningen. Vandaar ook dat de Vlaamse politiek grote belangstelling heeft voor dit soort energiezuinige systemen die zeer lokaal kunnen worden aangelegd. Dure infrastructuur is daarvoor niet nodig.”

Inmiddels hebben beide bureaus al een aantal presentaties verzorgd, onder meer over het gebruik van restwarmte van havenbedrijven voor het project ‘het Eilandje’ in Antwerpen. Ook is een gezamenlijke brochure gepubliceerd: ‘Duurzame en collectieve energievoorziening - niet alleen het milieu wordt er beter van’. Douma denkt dat de samenwerking met ABT België, de ontwikkeling van innovatieve energieconcepten in België naar een hoger plan zal tillen.

“De afgelopen tien jaar heeft ABT in België een hecht netwerk opgebouwd. Voor ons zijn die contacten essentieel.” Ook ABT ziet veel voordeel in de samenwerking: “Onze toegevoegde waarde zit vooral in het vroegste stadium van projecten. Hoe eerder we aan tafel zitten, hoe meer we voor onze klanten kunnen betekenen. De energieconcepten van Techniplan Adviseurs maken dat we eerder bij projecten betrokken kunnen worden”, zegt Goossens.

In Nederland won Techniplan Adviseurs afgelopen jaar De Vernufteling, de prestigieuze innovatieprijs van de ingenieurswereld. ABT werkt in Antwerpen onder meer aan het nieuwe Museum aan de Stroom, het opvallende ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Neutelings Riedijk. Douma: “We denken beide hetzelfde over kwaliteit en hoe we die voor onze opdrachtgevers kunnen inzetten. Ook wat dat betreft passen we goed bij elkaar.”
Build for Life