Algemeen

Infosessies EPB voor raamtoepassing groot succes

Vanaf 1 januari 2006 wordt het bouwen en verbouwen in Vlaanderen ook gestuurd door de energieprestatieregelgeving (EPB). De woning moet voldoen aan de nieuwe energieprestatie- en ventilatie-eisen en de verstrengde isolatienormen.

De EPB vervangt vanaf 1 januari 2006 de bestaande isolatieregelgeving. Ten opzichte van de huidige regelgeving is zowel het toepassingsgebied als het gestelde eisenpakket uitgebreider. Vooral aan de vensters worden strengere eisen opgelegd. De Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers en de Confederatie Bouw – Aannemers van Glaswerken organiseerden daarom samen met het WTCB en de firma’s Glaverbel, Renson Ventilation en Sapa RC System vijf infonamiddagen, met telkens een sessie voor de architecten en een sessie voor de bedrijven. Er werd massaal ingeschreven, zowel door architecten als door de aannemers.

De eerste infonamiddag op 6 oktober in het Huis van de Toekomst lokte twee maal ongeveer 50 deelnemers. Voor de infosessies van 13 oktober in het Sofitel te Gent hadden 120 architecten en voor de aannemerssessie liefst meer dan 250 personen zich ingeschreven, wat voor een eivolle seminariezaal zorgde! Op de sessie van 27 oktober in het BEMT-gebouw te Geel waren respectievelijk 80 architecten en ruim 160 aannemers aanwezig. De sessies werden telkens afgesloten met een aangename receptie met broodjesbuffet. De sessies startten telkens met een algemene kadering van de EPB en de gevolgen voor de verschillende onderdelen van vensters gebracht door het WTCB. Het streven naar energiezuinig bouwen vindt haar oorsprong in het protocol van Kyoto.

De Vlaamse regering heeft met het Energieprestatiedecreet de Europese Richtlijn, uitgevaardigd in 2002, omgezet in een Besluit waarin de berekeningsmethode voor energieprestatie van gebouwen, de EPB-eisen, uitzonderingen of afwijkingen op de EPB-eisen en een effectieve invoeringsdatum zijn vastgelegd. Het toepassingsgebied van de Energieprestatierichtlijn betreft gebouwen of een deel van een gebouw met een andere bestemming of afzonderlijk gebruik, die energie verbruiken om een specifiek binnenklimaat voor mensen te verkrijgen en die een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning indienen vanaf 1 januari 2006.

Filip Dobbels van het WTCB belichtte de verschillende soorten EPB-eisen en ging hierna dieper in op de berekening van de maximale U-waarden en minimale R-waarden in een gebouw. Belangrijk zijn uiteraard de taken en verantwoordelijkheden van de aannemer in het kader van de nieuwe EPB-regelgeving. Na ingebruikname van het gebouw dient de bouwheer te beschikken over een bewijs van voldoen aan de EPB-eisen. De EPBaangifte is een beschrijving van de uitgevoerde maatregelen voor het naleven van EPB-eisen. De verantwoordelijkheden van de aannemer komen neer op het uitvoeren van de werkzaamheden conform de plannen en bestekken en het volgen van de minimumprestaties van de bestekken. Tot de taken van de aannemer behoren het informeren, voorlichten en waarschuwen van de bouwheer. Daarnaast het overleggen van wijzigingen met architect en bouwheer – de aannemer kan immers niet altijd zelf de gevolgen van de wijzigingen op de energieprestatie inschatten - en ook het ter beschikking stellen van gegevens aan de verslaggever voor EPB-aangifte via een gedetailleerde offerte en gedetailleerde facturen.

Filip Dobbels gaf hierna een demonstratie van de EPR-software en de berekeningsaspecten toegepast op schrijnwerk. Na dit algemene deel kwamen de firma’s Renson Ventilation, Glaverbel en Sapa RC System aan het woord over de respectievelijke innovatieve oplossingen die zij bieden. Ronny Clinckemaillie van Renson Ventilation schetste eerst de evolutie van ventilatie en de verschillende systemen van ventileren met hun respectievelijke voor- en nadelen. De EPBoplossing voorgesteld door Renson is Systeem C met een natuurlijke toevoer via zelfregelende ventilatieroosters en mechanische gemoduleerde afvoer van de lucht. Vervolgens toonde hij hoe een ventilatieberekening te doen bij woongebouwen en niet-woongebouwen en stelde hij ook de verschillende producten voor in het kader van EPB.

Kevin Moens van Glaverbel gaf na een historiek van de evolutie van thermische prestaties van beglazing een overzicht van de berekeningsmethode van de Ug-waarde volgens de EN 673 norm. Hij stelde daarna een nieuw beglazingstype voor met een ‘warm E afstandshouder’ waardoor er minder warmteverlies is aan de randen van de beglazing en een vermindering op het risico van condensatie aan de rand van het raam door de hogere oppervlaktetemperatuur. Gebruik van dit type glas levert bijkomende energiebesparingen en een verbetering van de Uw-waarde van het raam op. Hierna gaf hij een overzicht van de types beglazing voorgesteld door Glaverbel in het kader van EPB. Na een kort overzicht van de evolutie van de energie-eisen schetste Willy Houben van Sapa RC System een overzicht van de historiek van de isolatiewaarden van aluminium systemen. Nadien ging hij over tot de bepaling van de de Uf-waarde van raamprofielen en illustreerde dit aan de hand van verschillende profi elsystemen voorgesteld door Sapa RC System in het kader van EPB. Vervolgens bracht hij de berekening van de U-waarden voor het raam volgens de gedetailleerde berekeningsmethode en de volgens de vereenvoudigde methode, in de vorm van een mooi overzichtelijke tabel.

Wie nog een infosessie wil bijwonen kan dit nog in Oostende op 17 november en op 24 november in Heusden-Zolder. Inschrijving op onderstaand adres of via de website www.vlaamseschrijnwerkers.be
Build for Life