Nieuwbouw

Infosessies 'Bouwknopen: details in de praktijk' erg succesvol

Infosessies `Bouwknopen: details in de praktijk` erg succesvol
De energieprestatie-eisen worden almaar strenger. Niet alleen de EPB-berekening maar ook de bouwdetaillering is van essentieel belang. Daarom organiseerde NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, samen met Wienerberger een reeks infosessies over de bouwknopen. 663 deelnemers schreven zich in voor deze infoavonden, op vier locaties. Gezien de grote interesse worden tijdens het voorjaar nog extra sessies gepland.

Vanaf 1 januari 2011 is het verplicht om voor nieuwbouw de bouwknopen in rekening te brengen. Hier komt heel wat bij kijken, wat het dan ook tot een zware opdracht voor de architect maakt. Tijdens deze infosessie werden een aantal EPB-aanvaarde bouwdetailleringen onder de loep genomen. Deelnemers kregen tips en vuistregels om ontwerpmatig de bouwknopen te detailleren.

Verdere ondersteuning voor de ontwerper werd aangeboden door Wienerberger. Op deze avonden stelden zij hun bouwknopenatlas met 150 EPB-aanvaarde bouwknopen voor, als hulp bij het voorontwerp, de uitvoering en de EPB-verslaggeving.

Arch. Luc Dedeyne (EPB expertenteam NAV) opende de avond met een overzicht van de bouwknopenregelgeving. Vervolgens ging ir.-arch. Donald Desmet (Signum+ architects) dieper in op de impact van bouwknopen op het ontwerp. Hier kwamen onder andere de bouwfysische en economische aspecten aan bod. Tot slot presenteerde Steven Vanden Brande (Productmanager Wienerberger) enkele bouwknoopoplossingen samen met een paar praktische ontwerptips. Verder stelde hij ook nog even de webtool voor, waarmee de bouwknopenatlas geraadpleegd kan worden.

Na afloop van de presentaties konden de deelnemers, bij een hapje en een drankje, meer uitleg en simulaties van de bouwknopenatlas verkrijgen.

De avonden gingen door op 17 januari (Leuven), 18 januari (Brugge), 24 januari (Mechelen) en 9 februari (Nazareth).

Deze sessies konden op heel wat interesse rekenen en waren dan ook in een mum van tijd volzet. Tijdens het voorjaar zullen echter nog extra sessies ingepland worden.