Duurzaam Bouwen

Industrieel zonnepaneel is optie voor hellend dak op woning

Het gebruik van een industrieel zonnepaneel is een optie voor gebruik op hellende daken van woningen. Dat merkt het bouwbedrijf EBU uit Doetinchem. EBU past onder andere industriële zonnecellen toe op starterswoningen in Veenendaal, omdat de prijs lager is door onder meer de eenvoudige mechanische uitvoering van deze zonnepanelen.

Volgens Jeroen Booiman van de Doetinchemse aannemer zijn normale zonnepanelen voor hellende daken niet goedkoop. De industriële panelen kosten maar een derde van het totaal van de gewone zonnepanelen. Dat komt onder meer omdat de industriële panelen niet zijn afgewerkt met een metalen rand. De panelen kunnen worden gemonteerd met speciale `handjes`. Deze `handjes`kunnen op extra zwaar uitgevoerde regels worden geschroefd. Daarmee voldoen de panelen uiteindelijk aan dezelfde eisen als de gangbare zonnepanelen voor hellende daken.

De industriële panelen worden wel op een aparte manier gemaakt. Zo bereidt fabrikant Linex uit Hulst de montage van de zonnepanelen voor door een extra waterdicht folie te bevestigen op de prefabdaken gevolgd door een damwandprofiel voor de paneelmontage. Het dak oogt ook niet dikker dan de zijde met dakpannen.

Gebaseerd op: Cobouw