Algemeen

Inbreker gaat niet met vakantie

Nog steeds zijn er veel woningen die niet of nauwelijks zijn beveiligd, terwijl dat vandaag de dag eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn. Jaarlijks wordt bij 1 op de 50 woningen ingebroken, meestal door de zogenaamde gelegenheidsinbreker. Deze inbreker loopt met een tang en een schroevendraaier op zak en gaat ongeorganiseerd te werk.

Hij breekt dus in als hij de gelegenheid krijgt. Hij heeft er oog voor en pikt slecht beveiligde woningen er zo uit. Veel mensen denken dat inbrekers 's nachts te werk gaan. Maar juist in de avonduren en bij slecht weer kan hij ongestoord zijn slag slaan. Immers, rond een uur of vijf in de middag vinden de meeste mensen het niet vreemd als er iemand bij de buren in huis rondloopt. Ook wanneer je een bakkie koffie bij de buren doet, laat je vaak een deur of raam openstaan. Of je wilt je huis lekker laten luchten in de zomer.

En denk niet "bij mij valt niets te halen", want dat weet de gelegenheidsinbreker niet. Deze inbreker blijft een ongenode gast. Dus heb je sloten op je deur, gebruik ze dan ook! Doe de deur op het nachtslot, ook al ga je even boodschappen doen. En laat geen sleutels binnen in het slot zitten. Je maakt het de inbreker daarmee makkelijk, omdat hij zo een makkelijke vluchtweg kan creëren. Verstop ook geen sleutels onder bloempotten, want die plekken weet hij meestal te vinden. En, laat geen klimmateriaal (vuilniscontainer) slingeren. Ook bereikbare ramen en deuren op de eerste verdieping moet je afsluiten, ook als je maar even weggaat. Behalve goed hang- en sluitwerk willen we ook veilig wonen. Geen sleutels dus in de sloten, maar ze wel leggen op een centrale plek, die alle huisgenoten weten. Dan kun je in geval van nood wél zelf de deuren of ramen openen om weg te kunnen komen.

Zorg ook voor goede buitenverlichting, het liefst met bewegingsmelder. Let ook op dat de beplanting het zicht op het huis niet ontneemt. En natuurlijk zijn je waardevolle spullen niet van buitenaf te zien. En bij veilig wonen horen ook rookmelders. Hang deze op bij vluchtwegen, zoals in trapgaten, gangen en overlopen. Ook tijdens de vakantie kun je het beste zorgen dat de woning er bewoond uitziet. Wil je zeker weten of jouw huis goed beveiligd is en voldoet aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen, laat je huis dan keuren door de politie. Voldoet je huis aan het keurmerk, dan kan dit een aantrekkelijke korting op je inboedelverzekering opleveren. Belangrijker is dat de kans op inbraak met 95% afneemt.
Build for Life