Bedrijfsnieuws

Imtech verwerft duurzame technologie Olympisch stadion

Imtech (technische dienstverlening in Europa) heeft de order verworven voor de duurzame lucht- en klimaattechnologie in het nieuw te bouwen stadion voor de Olympische Spelen 2012 in Londen. Tevens heeft Imtech opdracht gekregen voor de duurzame technologie in een nieuw te realiseren winkelcentrum dat het hart vormt van Stratford City, een compleet nieuw stadsdeel in Oost-Londen dat geïntegreerd wordt in het Olympisch Park. De totale waarde van de orders bedraagt circa 35 miljoen euro. Imtech is nog in de race voor andere Olympische orders.

René van der Bruggen, CEO van Imtech: 'De opdrachten voor de Olympische spelen 2012 zijn mede verworven dankzij onze kennis en kunde op het gebied van duurzame energietechniek en bevestigen onze sterke Europese positie op de markt van 'energy & environment'. De orders vormen een goede compensatie voor de als gevolg van de economische recessie aanwezige terugval in de Londense vastgoedsector.'

Olympisch Stadion 2012: nieuwe ecologische standaard

In Londen is men druk bezig met de voorbereiding van de Olympische Spelen 2012. De verantwoordelijke 'Olympic Delivery Authority' heeft de ambitie om de meest duurzame Spelen ooit tot stand te brengen. In Oost-Londen zal een duurzaam Olympisch Park verrijzen met als centraal punt het nieuwe Olympisch stadion, waarin onder meer de openings- en slotceremonie zal plaatsvinden. Dit nieuwe stadion zal een nieuwe ecologische standaard zetten voor toekomstige Olympische Spelen. Het stadion kent een capaciteit van 80.000 zitplaatsen, waarvan 25.000 vaste zitplaatsen en 55.000 zitplaatsen in een tijdelijke constructie. Na afloop van de Spelen wordt de capaciteit van het stadion gereduceerd, de tijdelijke zitplaatsen verwijderd en hergebruikt. Er zijn plannen om het Olympisch stadion dan duurzaam te integreren in het grootste stedelijke park dat de laatste 150 jaar in Europa tot stand is gekomen. Voor de architecten van het stadion, Peter Cook en HOK Sport, staat duurzaamheid centraal. Imtech gaat de duurzame lucht- en klimaattechnologie verzorgen: extreem energiezuinig en met een zeer lage CO2-uitstoot. Als onderdeel van de milieuvriendelijke 'supply chain' benadering zal een deel van de oplossingen van Imtech in Noord-Londen worden geprefabriceerd en via de City Mill rivier naar de bouwlocatie worden vervoerd. Hiermee wordt de uitstoot van milieuonvriendelijke fijnstof tot een minimum beperkt.

Stratford City: duurzame 'gateway' voor de Olympische Spelen 2012

Pal naast het Olympisch Park zal in opdracht van de Australische ontwikkelaar Westfield het 1,3 miljoen m² grote Stratford City verrijzen, de duurzame 'gateway' voor de Olympische Spelen 2012. Het hart van deze nieuwe ontwikkeling wordt gevormd door het nieuwe 150.000 m² grote winkelcentrum 'Westfield Stratford City' met circa 300 lokale, nationale en internationale winkels in lifestyle, mode en wonen in combinatie met talloze voorzieningen voor restaurants en entertainment. In het winkelcentrum zullen onder meer de gerenommeerde warenhuizen John Lewis, Marks & Spencer en Waitrose omvangrijke vestigingen openen. Imtech is verantwoordelijk voor de duurzame klimaattechnologie, waaronder talloze energiebesparende technische voorzieningen en een ecologische benadering op basis van modulaire prefabricage. Deze benadering zal resulteren in aanzienlijke vermindering van de 'carbon footprint' tijdens de realisatiefase.

Ervaring telt

De orders van Imtech zijn mede tot stand gekomen op basis van de uitgebreide kennis van hightech oplossingen op het gebied van energie en milieu. Tevens telt dat Imtech over een groot aantal referenties beschikt uit het recente verleden. Zo was Imtech eerder als technologiepartner betrokken bij de realisatie van de grote stadions als het Emirates Stadium in Londen (voetbalclub Arsenal FC), de renovatie van het Olympisch Stadion in Berlijn (recent gebruikt voor de wereldkampioenschappen Atletiek), de Veltins Arena in Gelsenkirchen (voetbalclub Schalke 04) en de uitbreiding van de Grolsch Arena in Enschede in Nederland (voetbalclub FC Twente). In Londen was Imtech verantwoordelijk voor de duurzame technologie in het mega shopping center Westfield West One in White City en verzorgde de technologische renovatie van de 'flagship stores' van onder meer de warenhuizen Peter Jones en Fortnum & Mason.
Build for Life