Nieuwbouw

Ikea wil gemeubileerde studentenflats bouwen

Het Ikea concern heeft aangekondigd in West-Europese studentensteden grootschalig te willen investeren in studentenhuisvesting. Ook in Nederland wil de meubelgigant nog dit jaar een overeenkomst sluiten voor het bouwen van de eerste studentenflat van minstens 200 woningen.
Daartoe heeft Ikea een intentieverklaring getekend met studentenhuisvester Duwo (Amsterdam, Delft, Leiden en Den Haag), dat de studentenkamers in beheer krijgt. Over de bouwlocaties is Ikea nog in onderhandeling met diverse studentensteden, aldus de Volkskrant.

'The sky is the limit voor Ikea', zegt Duwo-directeur Jan Benschop in de Volkskrant. Benschop is betrokken bij de onderhandelingen met de steden. Hij heeft goede hoop dat het doel van Duwo, 5.000 extra studentenwoningen in de komende vijf jaar, wordt gehaald.

Landprop
Ikea denkt aan complexen met vijf- tot zevenhonderd kamers van 17,5 vierkante meter. ‘Iedereen die weleens bij Ikea is geweest, weet dat je op zulke oppervlakten veel ruimte kunt creëren’, zo tekende het Duitse onroerendgoedblad Immobilien Zeitung op uit de mond van Harald Müller, directeur van Landprop, een vastgoedontwikkelingstak van het Ikea concern. De studentenhuizen zouden ook plaats gaan bieden aan faciliteiten als een receptie, een wasruimte, een fitnessruimte en een café. De huurprijzen worden marktconform, maar Ikea wil zich onderscheiden met een ‘intelligente inrichting’.

Recordomzet
Het blijft het Ikea-concern voor de wind gaan: vorig jaar werd een recordomzet van 26 miljard euro geboekt. De Ikea-ambities op de vastgoedmarkt blijven niet beperkt tot studentenhuisvesting. De meubelgigant wil de komende jaren ook zo’n honderd hotels van het populaire budget-designsoort openen in meerdere Europese steden, waaronder Amsterdam, Den Haag, Delft en Schiphol. Met strak aangeklede en betaalbare hotels wil Ikea de concurrentie aan met vooral het succesvolle Duitse Motel One.

Ikea-hotels
Het eerste Ikea-hotel staat overigens al sinds 2008 in Delft, vlak naast het woonwarenhuis zelf, aldus Trouw. ‘Eerst voerde dat hotel de vlag van Golden Tulip, inmiddels heet het Westcord. De hele aankleding, van bed tot schemerlamp, is hier wel van Ikea. Het Delftse hotel is mede bedoeld voor de duizenden Ikea-werknemers die vanuit het buitenland naar Delft worden gestuurd voor een opleiding.’

Ook interessant