Vastgoed

Ikea investeert 450 miljoen euro in Nederland

Het woonwarenhuis Ikea investeert de komende vijf jaar 450 miljoen euro in de bouw van nieuwe vestigingen. Momenteel herbergt Nederland 12 vestigingen van Ikea. Johannes Ferber, vastgoed- en expansiemanager van Ikea, verwacht dat er plaats is voor 16 tot 18 vestigingen. Het doel is dat elke consument niet langer dan een half uur hoeft te reizen om een vestiging te bereiken.

Waarschijnlijk wordt in 2012 begonnen met de bouw van een filiaal in Leiderdorp. De bouwprocedures voor Ikea Zwolle worden binnenkort gestart en er zijn plannen voor een nieuwe vestiging nabij Amsterdam. Ook Flevoland en Limburg moeten van een Ikea worden voorzien. Ferber heeft eerder de expansie van Ikea in Duitsland begeleid. In 2000 telde Duitsland 25 winkels en momenteel zijn het er 46. Hij wil niet met één hoofdaannemer werken. In plaats daarvan zal per project gebruik worden gemaakt van 20 tot 25 aannemers. Ook kleine aannemers krijgen de kans om een offerte te sturen.

Economisch mindere tijden zijn volgens Faber gunstig voor Ikea. Consumenten stellen dan de koop van een nieuwe woning uit en knappen hun huidige woning op met spullen van Ikea.

Gebaseerd op: Cobouw