Interieur

Ideale wc is handsfree

Door een andere materiaalkeuze en een ander ontwerp kunnen veel problemen met toiletten op scholen ondervangen worden. Veel verouderde toiletten op scholen kampen met problemen zoals urinelucht doordat urine in de voegen van het tegelwerk blijft zitten.

Om dit universele probleem te ondervangen ontwerpt architect Michael van Leeuwen van architectenbureau Sluijmer en Van Leeuwen toiletgroepen voor scholen met gietvloeren met een opstaande plint, een hangende pot en vrijstaande scheidingswanden op pootjes. Weliswaar is er minder privacy, het schoonmaken is een stuk eenvoudiger. Het probleem is alleen dat het budget voor scholenbouw altijd beperkt is. Van Leeuwen pleit voor het clusteren van toiletten en voor een goede ventilatie met onderdruk zodat de lucht de gangen niet opgaat. Veel scholen hebben volgens hem nog losse stukken zeep en handdoeken omdat ze papier te duur vinden.

Idealiter is een toilet handsfree met sensorgestuurde kranen, licht dat automatisch aan- en uitgaat, een handblazer, en deuren die vanzelf openen. Deurknoppen zijn immers bacteriebommen. Er is in tegenstelling tot in het Verenigd Koninkrijk in Nederland niets wettelijk vastgelegd over hoe de hygiëne geregeld moet zijn, hoeveel toiletten een school moet hebben of waar deze moeten staan.

Gebaseerd op: Onderwijsblad