Vastgoed

Hypothecaire rente blijft voorlopig op laag niveau

Door de financiële crisis zijn de consumenten terughoudend geworden. Ook de aannemers voelen dat. Uit de laatste conjunctuurenquête blijkt dat de orderboeken nog goed gevuld zijn maar niet verder toenemen. Vandaar dat ook bij aannemers het pessimisme weer toeneemt. Maar volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zijn de voorwaarden om te bouwen nog altijd bijzonder gunstig. Na Batibouw ging de hypothecaire rente opnieuw licht stijgen. Maar uit de laatste statistieken blijkt dat deze stijging zich momenteel niet doorzet. Bovendien zijn de bouwmaterialen nu relatief goedkoper dan drie jaar geleden en zelfs de bouwgrondprijzen stijgen momenteel minder snel dan voorheen.

De hypothecaire rente volgt de evolutie van de OLO’s (Lineaire Obligaties). Nu blijkt uit de cijfers van de Nationale Bank dat de OLO’s in augustus gedaald zijn tot op het niveau van de hypothecaire rente. Dat is goed nieuws voor wie een hypothecaire lening afsluit. Doordat de OLO’s gedaald zijn tot op het niveau van de hypothecaire rente, verwachten we dat de hypothecaire rente de komende maanden op een laag niveau zal kunnen blijven.

Maar in de huidige turbulente financiële tijden bestaan er op dit vlak geen zekerheden. OLO’s geven aan tegen welke prijs de Belgische overheden zich kunnen financieren. Mocht de kredietwaardigheid van België worden verlaagd, riskeren de OLO’s weer te stijgen en dreigt de hypothecaire rente te volgen. Vandaar het belang om nu zo snel mogelijk een hypothecaire lening aan te gaan.

Sedert het jaar 2000 zijn de bouwmaterialenprijzen continu sneller gestegen dan de consumptie-index. Dat blijkt uit de Abex-index die de evolutie van de verschillende bouwmaterialenprijzen in een enkel cijfer bundelt. Maar met de crisis van 2008-2009 is daar verandering in gekomen. In 2009 daalden de bouwmaterialenprijzen. Bouwen is sedertdien relatief goedkoper geworden. Maar intussen zijn de bouwmaterialenprijzen opnieuw aan het toenemen, voorlopig nog ongeveer gelijklopend aan de inflatie maar ook hier kan er zich op korte termijn een forsere toename voordoen. Ook daarom is het aangewezen een bouwbeslissing niet langer uit te stellen.



Tenslotte merken we dat tijdens de laatste kwartalen de bouwgrondprijzen in Vlaanderen minder sterk zijn gestegen dan voorheen.

Marc Dillen: “Zaterdag opende het Bouw- en Immosalon in Flanders Expo zijn deuren. Het is de grootste bouwbeurs van Vlaanderen. Verschillende factoren zijn gunstig om op korte termijn de gedroomde bouwplannen te gaan verwezenlijken en daar te gaan kijken: een hypothecaire rente die voorlopig laag blijft, bouwmaterialen die relatief goedkoper zijn dan drie jaar geleden en bouwgrondprijzen die minder snel stijgen dan voorheen”.

Ook interessant