Verwarming & Sanitair

Hybride warmtepomp Ecolution winnaar Innovatieprijs

Inventum met de hybride ventilatie warmtepomp Ecolution is winnaar van de eerste Innovatieprijs Energie in Bouw en Vastgoed 2009. De prijs is vandaag door juryvoorzitter en directeur van Energy Valley Gerrit van Werven uitgereikt op de tweedaagse vakbeurs Energie in Bouw en Vastgoed 2009 in Assen.

De warmtepomp van Inventum gebruikt als bron de ventilatielucht uit de woning en voorziet hiermee samen met een HR combiketel in het verwarmen van de woning en het leveren van warm water. De Ecolution komt in de plaats van de mechanische ventilatiebox en vervult tevens naast de warmtepompfunctie het mechanisch afvoeren van ventilatielucht. De bediening blijft traditioneel geregeld met een drie standen schakelaar, meestal in de keuken gesitueerd.
De jury merkt hierover op dat de mogelijkheid, om deze ventilatiewarmtepomp ook in de bestaande bouw toe te passen, grote potentie heeft. Wel kan de combinatie met een cv kritisch zijn. Maar het blijft een veelbelovende combinatie van ventileren en verwarmen zowel voor de bestaande voorraad als voor de nieuwbouw. Vraag blijft of de voordelen kunnen worden waargemaakt.

De prijs wordt dit jaar toegekend aan de deelnemer van de beurs Energie in Bouw en Vastgoed 2009 die het meest innovatieve product op de beurs tentoonstelt. Van alle inzendingen is op de vakbeurs een aparte tentoonstelling ingericht. Er waren 17 inzendingen. De vijfkoppige jury heeft bij haar beoordeling rekening gehouden met de volgende factoren: Allereerst de waarde van de inzending voor de bouw , speciaal met het oog op energiebesparing. Vervolgens de marketingmogelijkheden van de inzending en tenslotte de mate van innovatie.

De inzendingen waren divers van karakter. Het liep uiteen van nieuwe isolatiemethoden, een slimme manier om biobrandstof te stoken en zo de co2 uitstoot te beperken, verbeteringen aan reeds bestaande bouwconcepten en installatieverbeteringen, alsmede voorstellen tot verbeteringen van processen. De vraag is wel of al deze inzendingen even goed te vermarkten zijn, gezien onder meer de hoge prijs die er ongetwijfeld aan hangt. Ook werden er vragen gesteld bij mogelijke kwetsbaarheid en toepasbaarheid.

Onder de zes genomineerden bevinden zich zeker kansrijke producten die van originaliteit getuigen, maar waar de voordelen minder zwaar wegen dan die van de winnaar. De genomineerden bedrijven zijn in willekeurige volgorde: de Stichting Passief Bouwen met de ontwikkeling van een normstelling voor deze vorm van bouwen en het daaraan gekoppelde keurmerk, Metsens met een slimme meterkast, Inventum met een hybride ventilatie warmtepomp, Grundfos met een zeer energiezuinige circulatiepomp, Navos met een capillaire klimaatmat en Velux met een dakvenster met hoge isolatiewaarde en domotica eigenschappen.