Algemeen

Huurwoningen steeds duurder

Alleenstaanden, jongeren en sociaal kwetsbare groepen hebben het steeds moeilijker om een betaalbare én degelijke huurwoning te vinden. ,,De huurprijzen liggen erg hoog, waardoor sommigen hun huur nog moeilijk kunnen betalen'', zegt Geert Inslegers van het Vlaams Overleg Bewonersbelangen (VOB).

Volgens Inslegers zijn de huurprijzen weliswaar niet meer gestegen dan de gezondheidsindex (beide 8 procent sinds 1997), maar is het verschil met de inkomensstijging groot. ,,De algemene woonkosten zijn in 21 jaar met 95 procent gestegen, het beschikbare inkomen met 5,9 procent.''

Door de hoge huurprijzen betalen sommigen meer dan ze eigenlijk aankunnen. Op de duur moet het OCMW bemiddelen, omdat de achterstallige rekeningen toenemen. Anderen overschrijden hun budget niet, maar komen daardoor in woningen van erbarmelijke kwaliteit terecht. Bijna 29 procent van de huurders betrekt een woning met minstens drie grote gebreken, zo berekende het VOB. En 12 procent van hen spendeert meer dan een vierde van zijn inkomen aan die gebrekkige woningen.

Vooral mensen die net niet in aanmerking komen voor een sociale woning, worstelen met de private huurprijzen. Het VOB pleit dan ook voor een groter aanbod van sociale woningen.
Build for Life