Vastgoed

Huurverzekering als bijkomende garantie voor de verhuurder

De problematiek omtrent de huidige huurwetgeving krijgt momenteel de nodige media-aandacht. Aan de discussie betreffende de huurwaarborg moet natuurlijk wel de nodige aandacht worden besteed. Wij begrijpen de bezorgdheid van de huurdersbonden. Ook CIB Vlaanderen stelt dat de huidige wetgeving een doortastende evaluatie dient te ondergaan en werkt aan alternatieven om een gunstig huurklimaat te scheppen.

Sinds vorig jaar biedt de wetgeving aan de huurders de keuze tussen drie verschillende manieren om aan hun waarborgverplichting te voldoen: ofwel kan de huurder twee maanden huur storten op een geblokkeerde rekening; ofwel drie maanden huur voorgeschoten door een bank (bankwaarborg); ofwel drie maanden huur voorgeschoten door het OCMW. Naast deze wettelijke vormen van huurwaarborgen bestaan er echter nog andere vormen om een huurwaarborg te stellen (bijvoorbeeld via een levensverzekering,…)

De huurwaarborg is de garantie voor de verhuurder in het geval de huurder zijn verplichtingen
- geheel of gedeeltelijk - niet meer nakomt. Het biedt de verhuurder eveneens een belangrijk signaal inzake de betalingscapaciteit van de huurder. De vermindering van de huurwaarborg van drie naar twee maanden moedigde veel eigenaars aan om hun woning/appartement te verkopen in plaats van te verhuren. De financiële onzekerheid dat de eigenaar maandelijks de huur niet meer zal ontvangen, heeft een ongunstige invloed op de huurmarkt.

Van overheidswege zijn er inspanningen vereist om aan dit ongunstige klimaat tegemoet te komen. Vanuit de vastgoedsector lanceert CIB Vlaanderen een nieuw verzekeringsproduct voor de verhuurder. De verzekering biedt een verregaande bescherming wanneer de huurder om één of andere reden niet meer kan betalen. Tevens wordt er een bijkomende dekking verleend voor het geval de toegebrachte schade de huurwaarborg overschrijdt. Dit verzekeringsproduct biedt een grotere zekerheid aan de eigenaars om hun pand te verhuren en geeft de zwakkere huurders een betere kans op de privé-huurmarkt. Met andere woorden een win-winsituatie voor huurder en verhuurder.