Vastgoed

Huren blijven problematisch in vastgoed

Nu de meeste vastgoedfondsen hun derdekwartaalcijfers gepubliceerd hebben, blijkt dat de rode nettocijfers door afwaarderingen verleden tijd zijn. Nu komt het aan op wie de beste portefeuillekwaliteit heeft. Zo kunnen vastgoedbedrijven met kwaliteitspanden gezonde huurstijgingen laten zien, en soms ook alweer waardestijgingen.

Kwaliteit wordt essentieel voor het resultaat uit de huren, want door de vlakke economische ontwikkeling is er niet zomaar sprake van huurstijgingen. Het is moeilijk om huren te verhogen. Zo is Corio actief in de grote winkelcentra op A-locaties in Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Het bedrijf weet echter slechts een vergelijkbarehuurgroei te realiseren van 1,1%. Uitsplitsing van die 1,1% naar land laat zien dat vergelijkbare huren in de landen waar het economisch het slechtst gaat, zelfs dalen: Spanje scoort -3% en Frakrijk -3,7%. Nederland en Italië doen het goed met respectievelijk 2,9% en 3,2% vergelijkbarehuurgroei. Winstgroei is in de huidige economische context dan eigenlijk alleen maar mogelijk door uitbreidingen en nieuwe projecten.

Zodoende komt Corio aan een algemene huurgroei van 12, 9%. Door lagere (financierings)kosten stijgt het directe resultaat met 16%. De cijfers laten dus een gezonde stijging zien.

Gebaseerd op: Beleggersbelangen