Huizenjacht: waarop moet je zeker (niet) letten?

  BE   Bron: Logic-Immo
Het juiste huis kopen is niet eenvoudig. Gebrekkige informatie, slechte foto’s en rommelige interieurs maken het moeilijk om je voor te stellen dat een huis jouw thuis zal worden. Om je huizenjacht eenvoudig te maken, vind je hieronder een overzichtelijk lijstje met aandachtspunten die je beter niet over het hoofd ziet.

De voorbereiding van je bezoek

Vraag alle attesten aan de verkoper of makelaar. Het energieprestatiecertificaat (epc) leert je of je ramen en verwarmingsketel moet vervangen. De elektriciteitskeuring wijst uit of je grondig moet renoveren. Een onderhoudsattest van gas- of mazoutinstallatie toont of de huidige bewoner zorg gedragen heeft voor zijn huis. Vraag ook een grondplan. Dan weet je ineens of je eettafel of sofa niet te groot zijn voor de ruimte waarin je ze kwijt wil.

Controleer of de garage, veranda en extra slaapkamer met de juiste vergunning werden gebouwd.

Zet een roze bril op als je een huis zoekt

Laat je niet afschrikken door slechte foto’s en foute interieurkeuzes.

Sommige verkopers zetten hun huis snel te koop en besteden weinig aandacht aan hun zoekertje. Anderen laten hun versleten meubels en overdadige decoratie gewoon staan, of hebben de muren een raar kleurtje gegeven. Kijk er doorheen en laat je niet afschrikken door een oude badkamer of keuken.

Het is makkelijker een scherp bod te doen op een te renoveren huis, dan op een woning waarop niets aan te merken is.

Met kritische blik op huizenjacht

Laat je niet misleiden: ‘home staging’ komt alsmaar vaker voor bij huizenverkoop: voordat de eigenaars hun huis te koop aanbieden, krijgt het een likje verf, hippe meubels en een lekker geurtje. Een gezellig muziekje op de achtergrond en enkele kaarsjes doen je bij een bezoek wegdromen. Laat je niet in slaap wiegen door een zacht deuntje! Blijf kritisch en overloop nauwgezet je eisenpakket.

Haal informatie uit de publiciteit

Ga na hoe lang een pand op de huizenmarkt wordt aangeboden. Hoe langer het te koop staat, hoe meer marge je hebt om een bod te doen. Een correct geprijsde woning is snel verkocht.

Heeft een makelaar het huis in portefeuille? Informeer bij hem hoe de verkoop loopt, of je een bod kan doen en waarom de eigenaars verkopen. Zo schat je in welke prijs haalbaar is.

Hoe bieden op een huis?

Als je het huis wilt kopen, moet je onderhandelen. Doe een schriftelijk bod en wacht af of de verkoper een tegenbod doet. Beperk je bod in tijd: geef een verkoper enkele dagen bedenktijd; zo zet je hem onder druk. Voeg ook de voor jou belangrijke voorwaarden toe. Als de eigenaar akkoord gaat met je bod, kan je nadien geen opschortende voorwaarde voor het bekomen van een lening eisen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo