Algemeen

Huisvesting belangrijkste oorzaak van armoede

Terwijl haast alle politieke partijen zich zorgen maken over de stijgende grondprijzen, blijkt uit onderzoek dat vooral de evolutie van de huurprijzen problematisch is. Die stegen het laatste kwarteeuw, en vooral de laatste 10 jaar, sterker dan het inkomen van de huurders, vooral voor huurders met lage inkomens. Dat betekent dat die mensen, na het betaling van hun woonkosten, armer zijn dan in 1976. Huisvesting is in België eerste oorzaak van armoede.

In landen als Nederland, Denemarken, is huisvesting maar de zesde of zevende belangrijkste component van armoede. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk en in Spanje is huisvesting minder belangrijk voor de armoede.

Onderzoek van Pascal De Decker (Universiteit Antwerpen) toont aan dat de stijging van de huishuren tussen 1976 en 1997 groter was dan de stijging van de inkomens van de huurders. In jaren negentig zijn verschillen het grootst geworden en vooral lagere inkomens getroffen. De koopkracht van die hurende gezinnen ligt na de betaling van hun woonkosten, zelfs ongeveer 20 procent lager dan in 1976.

Oorzaak is dat het aanbod aan woningen te klein is. En dat de Vlaming met een baksteen in de maag geboren is, blijkt een mythe . Er zijn sinds wereldoorlog II minder woningen gebouwd in Vlaanderen dan in een gemiddeld Europees land. Tweede en belangrijkste oorzaak, is dat overheden in België nauwelijks een woonbeleid hebben waardoor een schrijnend tekort is aan -betaalbare- sociale woningen. De overheidsmarkt van de sociale woningen is maar goed voor 6,5 procent van de markt, terwijl dat in de buurlanden oploopt tot 20 procent.
Build for Life