Interieur

Huishoudapparaten van de toekomst

Studenten van industrieel design hogescholen in Boedapest, Milaan, Parijs en Stuttgart hebben voor de Design Laboratory Awards 2003 allerlei huishoudelijke apparaten voor de toekomst ontwikkelt. De apparaten hebben niet alleen een opmerkelijk design, maar doen de huishoudelijke taken nog efficiënter dan we al gewend zijn. Het is de bedoeling dat de ontwerpen rond 2010 realiseerbaar en verkoopbaar zijn. Nog even geduld dus.

KOKEN AAN DE WAND

Je moet er maar op komen om een fornuis aan de muur te hangen. Dit winnende ontwerp in de categorie 'Gebruiksvriendelijkheid' van de Hongaarse studenten Tamas Cosovan en Hosszu Gergely is vooral ontworpen om ruimte te besparen. Het fornuis klapt in twee delen uiteen. De onderkant kookt, de bovenkant zuigt de kookluchtjes af. Weer ingeklapt oogt het vlak en strak. Ook gewoon geweldig als je een grote keuken hebt dunkt ons.


BOLLETJE AAN DE MUUR

Ook in Italië moeten de studenten gedacht hebben dat de muur voor meer doeleinden is geschikt dan het ophangen van keukenkastjes. Deze tegen de muur gemonteerde Phemos afwasautomaat maakt het in- en uitruimen gemakkelijker. Maar ook aan de buitenkant is gedacht. Het reguliere hoekige model is vervangen door speels rond. Dat maakt het tot een mooi muurobject.

MAX LAADVERMOGEN

Kleine wasjes, grote wasjes, wol, wit of bont, doe maar in deze wasmachien. En allemaal tegelijkertijd. Oh heerlijkheid, geen eindeloos gedoe ze allemaal apart erdoor te draaien, maar je mikt de hele wasmand (wel scheiden) in de Cyclopsis en binnen een mum van tijd is je hele was gedaan. Hulde voor de ontwerpers uit Italië.




KOELEN MET STATIEGELD

In de categorie 'Duurzaamheid' werd de Evolux verhuurservice de winnaar. De Franse studenten Catia Sul and Nicolas de Benoist gingen ervan uit dat niet iedereen zijn koelkast dagelijks tot de nok toe gevuld heeft. Aan de standaard kunnen al naar gelang de behoefte aan koelruimte boxen worden gehangen, die verhuurd worden door bijvoorbeeld de supermarkt. Zo gebruik je niet altijd de volledige capaciteit en dat spaart het milieu en scheelt in de portemonnee.



ROBOBUTLER

Na een lekker etentje hoef je de gastvrouw of -heer niet meer te vragen om even te helpen afruimen. Op commando komt de Flamingo robobutler naar de tafel. Men legge de vuile vaat in de bak en dirigeert het geheel naar de afwasautomaat. Een leuk hebbedingetje, dat nog decoratief staat ook. Een student van de Hongaarse universiteit heeft de robobutler ontworpen voor de vaat, maar je kunt je baby er bijvoorbeeld ook in badderen.

APPARAAT DE LUXE

De onderscheiding in de categorie 'Uitvoerbaarheid' ging naar de +Lux Range van het studententeam uit Duitsland, waarvan hier o.a. de afwasmachine en wasautomaat. In de wasautomaat kunnen twee wassen worden gedraaid en dat geldt tevens voor de afwasmachine. Bovendien hebben beide machines een hoog gebruiksgemak. Een beetje grof van vorm, maar desalniettemin handige huishoudapparaten.



VOLAUTOMATISCH 'HANDWASJE'

We hebben allemaal wel een wolletje of een duur kledingstuk dat we niet in de wasmachine durven te doen, bang dat er niets van overblijft. De tegenwoordige wasmachines zijn al heel wat verbeterd, maar toch. De Valse wasautomaat ontworpen door Franse studenten drukt het wasgoed niet tegen de trommel, maar wast het gelijk een handwasje. En om zich te onderscheiden van de 'wasmonsters' is voor het uiterlijk van een druppel gekozen.