Kachels & open haarden

Houtkachel is klaar voor een revival

Houtkachels kampen met een imagoprobleem, maar de omstandigheden zijn gunstig voor een revival. Een moderne houtkachel is niet te vergelijken met een open haard. Met een open haard wordt een rendement behaald van circa 15%, terwijl moderne houtkachels een rendement scoren van 70% tot 85%. De kachels zijn voorzien van isolerend glas, onder meer in de afsluitende deur. Het glas blijft schoon zodat de vlammen prima zichtbaar zijn.

Een moderne houtkachel levert 4,5 tot 10 kW warmte. Dat maakt een houtkachel geschikt om een gemiddelde woonkamer te verwarmen. Brandhout is een duurzame energiebron en kan daardoor bijdragen aan het doel van de Europese Unie dat in 2020 20% van de energieconsumptie afkomstig is van een duurzame energiebron.

Publiciteitscampagnes moeten het imago van houtkachels verbeteren. Voorts worden dealers en installateurs verzocht om geen tweedehands en verouderde kachels te verkopen. Tevens moeten ze hun klanten goed informeren over het gebruik van een kachel, want het maakt veel uit of hout schoon en droog is en hoe het vuur wordt ontstoken. Via de cv-kachel kan een houtkachel worden aangesloten op een cv-installatie.